• Home
  • Știri
  • Fermierii români, protest de amploare, din cauza dezechilibrelor provocate de afluxul de cereale din Ucraina. Ei vor să blocheze Vama Siret

Fermierii români, protest de amploare, din cauza dezechilibrelor provocate de afluxul de cereale din Ucraina. Ei vor să blocheze Vama Siret

protest 4

Fermierii ies în stradă în Capitală și în mai multe orașe din țară, nemulțumiți că nu se găsesc soluții la problemele și dezechilibrele grave provocate de afluxul de cereale din Ucraina. Agricultori din mai bine de 20 de județe cer ca ucrainenii să nu mai beneficieze de scutiri de taxe. În acelaşi timp, agricultorii bulgari vor bloca din nou podul Giurgiu-Ruse. Protestul din București este la reprezentanța Comisiei Europene.

Potrivit stiri.tvr.ro, fermierii din zona Moldova plănuiesc să blocheze Vama Siret din județul Suceava din cauza cantităților foarte mari de cererale din Ucraina care intră pe acolo și rămân în țara noastră.

Fermierii spun că este o concurență neloială care îi obligă să își vândă cerealele la un preț foarte mic.

Lista de revendicări a fermierilor vine ca urmare a nemulțumirilor pe care le-au expus în ultima perioadă. Ei își doresc separarea în vămile românești a fluxului de mărfuri agricole în funcție de proveninență respectând culoarele speciale pentru Ucraina, controlarea mai strictă a calității și evitarea ambiguităților legate de origine, apoi reintroducerea taxelor vamale de bază.

Fermierii mai cer găsirea unor surse alternative de finanțare.

„Reamintim că această formă extremă de manifestare este consecinţa nemulţumirii şi dezamăgirii profunde a fermierilor români în legătură cu soluţia găsită de Comisia Europeană la problemele şi dezechilibrele grave cu care se confruntă sectorul agro-alimentar din ţara noastră, pe fondul distorsiunilor de piaţă cauzate de conflictul armat din Ucraina. Eliminarea totală, începând cu mijlocul anului trecut, a taxelor vamale pentru toate mărfurile din Ucraina a exportat, în plan comercial, efectele războiului în ţările limitrofe printr-un efect de dumping involuntar, deoarece a stimulat fermierii ucraineni să vândă sub cost odată cu forţarea ritmului fluxurilor de marfă”, se precizează într-un comunicat comun al celor patru federaţii.

Parteneri