Firea secretizează achiziția publică de 180 de milioane de euro pentru tramvaie. N-au câștigat – pe drept -românii, ci o firmă din Turcia

Gabriela Firea secretizează achiziția publică de 180 de milioane de euro pentru tramvaie pe care au câștigat-o turcii de la Durmazlar! Cu trei zile înainte de alegeri, primarul PSD dă o lovitură în inima ofertei electorale a Vioricăi Dăncilă, nelăsând fabrica românească Astra Vagoane nici măcar să vadă cum au câștigat turcii contractul pentru cele 100 de tramvaie noi din București.

La licitație au participat: Astra Vagoane Călători (lider de asociere) – CRRC Qingdao Sifang Co, Ltd (China) Durmazlar Makine Sanayi ve Ticaret (Turcia) Astra, care a participat cu un tramvai cu licență de la Siemens, produs la Arad, i-a cooptat pe chinezi, potrivit propriilor declarații, ”pentru a îndeplini baremul financiar foarte ridicat, dar chinezii vor aduce doar aerul condiționat din vagoane, tot restul fiind fabricat în România”.

Contractul pentru 100 de tramvaie va fi doar primul dintr-un set mai amplu, de alte sute de tramvaie pe care Bucureștiul a decis să le cumpere. Derulată pe mai mulți ani, valoarea finală a achiziției de tramvaie din Capitală va fi de peste jumătate de miliard de euro, ceea ce reprezintă o cotă uriașă, de jumătate din bugetul total aflat la dispoziția Primăriei Generale într-un an de zile.

Distribuie prietenilor

Anunțul câștigătorului a fost făcut chiar în timpul votării guvernului Orban, pe 4 noiembrie, doar către cei doi participanți. Primăria a comunicat foarte puțin și, întrebată la TVR în aceeași seară, Gabriela Firea a spus că procesul nu s-a încheiat. În realitate, participanții au primit deja informările oficiale. Ambii competitori au fost foarte aproape la preț, Durmazlar oferind cu câteva sute de euro mai puțin pe fiecare garnitură în valoare de 1,8 milioane de euro.

Astra a vrut să vadă cum au pierdut, ei socotind că turcii nici măcar nu puteau participa la achiziție, pentru că, mult mai puțin experimentați decât Astra, nici nu produc tramvaiul de lungimea și lățimea cerută în caietul de sarcini. Una dintre observațiile arădenilor a fost aceea că modelul de tramvai Panorama, cu care firma din Turcia a participat la achiziție, are lățimea de 2,65 metri și nu respectă caietul de sarcini, unde lățimea se încadra între 2,40 și 2,45.

Citește mai mult pe Libertatea.ro