• Home
  • Știri
  • Focar de gripă aviară într-o gospodărie din judeţul Teleorman. 145 de păsări au fost sacrificate

Focar de gripă aviară într-o gospodărie din judeţul Teleorman. 145 de păsări au fost sacrificate

aviara

Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală a confirmat prezenţa virusului gripei aviare H5N1 în probele prelevate de la o pasăre dintr-o gospodărie cu un efectiv de 120 de păsări (40 curci, 45 de gâşte, 10 raţe, 25 de găini) din localitatea Ţigăneşti, judeţul Teleorman.

”Imediat de la anunţarea suspiciunii, a fost activată Unitatea Operaţională Locală din cadrul Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Teleorman, care a întreprins primele măsuri pentru izolarea focarului. În urma anchetei epidemiologice s-a stabilit că proprietarul gospodăriei afectate vânduse unui vecin 25 de păsări”, a transmis, sâmbătă, ANSVSA, într-un comunicat de presă, potrivit news.ro.

Conform procedurilor, cele 145 de păsări au fost ucise, cadavrele au fost ecarisate prin îngropare împrună cu resturile de furaje şi aşternuturile contaminate.

”După îndepărtarea cadvrelor şi a deşeurilor, gospodăriile au fost dezinfectate. A fost convocat Centrul Local de Combatere a Bolilor (CLCB) Teleorman care a adoptat măsuri pentru combaterea şi stingerea focarului de gripă aviară”, a mai transmis sursa citată.

În jurul focarului s-au delimitat zonele de protecţie (3km) şi de supraveghere (10km) şi s-au luat măsuri de restricţie pentru circulaţia persoanelor, animalelor şi mijloacelor de transport.

Păsările din zonele supuse restricţiilor sunt monitorizate permanent, iar în cazul celor sălbatice s-a apelat şi la ajutorul asociaţiei de vânători pentru a supraveghea malurile râului Vedea.

Potrivit ANSVSA, până la această oră nu au mai fost semnalate suspiciuni de boală.

Parteneri