Fotograf in devenire: tot ce trebuie sa stii pentru a-ti incepe cariera in fotografie
Poate iti inchipui ca e dificil sa ajungi sa lucrezi in domeniu si nu-i de mirare, fotografia este un domeniu extrem de competitiv. Pe langa talent si creativitate, pentru a ajunge profesionist, ai nevoie si de o pregatire temeinica. Desigur, asta presupune sa ai si un aparat bun si multa indemanare.
Iar daca vorbim despre aparat, vorbim despre echipamente profesioniste, obiective si alte accesorii, obiecte deloc ieftine. Daca nu esti pregatit financiar, dar nici nu vrei sa-ti tii pasiunea pe tusa, apeleaza la credite online rapide nebancare.
Pentru a solicita un credit trebuie sa indeplinesti cateva criterii de baza, cum ar fi sa ai un venit minim demonstrabil de 300 de lei pe luna, un numar de telefon valabil si varsta peste 18 ani. Un credit iti poate duce pasiunea la urmatorul nivel.
Hai sa vedem in continuare cateva aspecte ale meseriei de fotograf!
- Echipamente de baza
Echipamentele sunt instrumentele tale de lucru, de aceea este foarte important sa le alegi pe cele potrivite. In primul rand, vei avea nevoie de o camera DSLR, de lentile, obiectiv si alte accesorii potrivite genului de fotografie in care vrei sa te specializezi. Unii fotografi considera ca utilizarea unei camere SLR este un mod mai autentic de a invata fotografie insa, pana la urma, decizia iti apartine. Pretul de pornire a unei camere foto se situeaza in jur de 2000 de lei.
Pentru lentile, pretul porneste de la 500 de lei si poate depasi 10000 de lei. Orienteaza-te spre unele care vor servi in majoritatea situatiilor de lucru. Si nu uita de filtru UV! Pe lista de achizitii se mai regasesc: un card de memorie si de un trepied al carui pret se situeaza intre 100 si 300 de lei.
Dar degeaba faci fotografii daca nu ai cum sa le editezi, motiv pentru care mai ai nevoie de un monitor calibrat in culori si un software de editare adecvat nevoilor tale de post-productie. Cele mai utilizate programe de editare sunt Photoshop si Lightroom de la Adobe. Dar si acestea costa bani, fiind disponibile doar cu abonament lunar sau anual.
Totusi, fiind la inceput de drum, nu e nevoie sa cumperi toate echipamentele deodata. Le poti achizitiona treptat, noi sau la mana a doua, iar echipamentele care nu ti le permiti sub nicio forma, le poti inchiria doar atunci cand ai nevoie de ele.
- Abilitati si pregatire
Este adevarat ca nu orice persoana care detine un aparat foto poate deveni fotograf profesionist. Ca in orice alt domeniul creativ, fotografia implica si o doza de talent, disciplina, abilitati practice, dar si cunostinte despre gestionarea unei afaceri si despre promovare.
Cu toate ca pregatirea structurata nu este o conditie obligatorie pentru a fi fotograf, cursurile de fotografie vor adauga mai multa valoare carierei tale.
Partea buna e ca ai de unde alege, de la programe simple de initiere in fotografie pana la cursuri in sistem universitar, studii de licenta si master.
Cursurile de initiere ajuta cursantii sa isi insuseasca bazele fotografiei si au o durata mai scurta de timp, fiind incheiate de o diploma care sa le ateste cunostintele dobandite. In sfera academica, in schimb, curriculumul este mai tehnic. Licenta si masterul in fotografie dureaza, de regula, cativa ani si includ lectii mult mai avansate.
Daca timpul nu iti permite, poti gasi un curs online care sa se potriveasca cu programul tau, dar care sa contina baza teoretica de care ai nevoie.
- Nisa
Exista numeroase tipuri de fotografie, de la fotografia de eveniment, la cea culinara sau de strada, iar fiecare are regulile ei, motiv pentru care majoritatea fotografilor se specializeaza pe unul dintre ele. Daca nu stii in ce directie sa te indrepti, alterneaza cu ele pana descoperi care te atrage mai mult.
Poti, in acelasi timp, sa te asociezi cu alti fotografi, sa iti gasesti mentori care se te indrume si de la care sa primesti feedback. Citeste bloguri si materiale specifice industriei si joaca-te cu tot ce inveti!
Totodata, fotografia inseamna arta, iar orice forma de arta implica introspectie. Analizeaza si pune-ti intrebari despre ce te motiveaza sa faci acest lucru, ce te atrage la fotografie si ce te diferentieza de alti fotografi.
Pentru a-ti sustine visul din punct de vedere financiar si pentru a mai face un pas in cariera, poti solicita un credit pentru nevoi personale. Acest imprumut este ideal atunci cand ai nevoie de un echipament nou sau de un curs de aprofundare a cunostintelor. Nu lasa aspectul financiar sa iti puna piedici, urmeaza-ti pasiunea de a deveni fotograf!