Fraudă la sesiunea de toamnă a examenului de Bacalaureat. Ce spune ministrul Educației

Ediția de toamnă a examenului de bacalaureat s-a dat cu poliția la ușă. În cinci licee din țară, oamenii legii, însoțiți de reprezentanții comisiilor județene de examen, au intrat și i-au scos afară pe elevii care copiau. Unii cu ajutorul camerelor și căștilor, alții cu ajutorul prietenilor de pe Facebook.

Fotografii au circulat pe rețelele de socializare la scurt timp după ora 9.00, când a început cea de-a treia probă a examenului de bacalaureat, cea la alegere a profilului. Elevii postau subiectele și cereau ajutor pentru rezolvări. Unii dintre candidați își făceau promisiuni pe Facebook încă de la ora 8.

“Ne ajutăm toți cu rezolvările. Și subiectele le postez la 09.30”

Aproape la finalul celor trei ore de examen s-au sesizat și profesorii, dar și polițiștii. Prima situație – centrul de examen de la Liceul cu Program Sportiv din Târgu Jiu. Unul dintre elevi a fost invitat afară din sala de examen înainte de expirarea celor trei ore.

„A fotografiat subiectul și l-a trimis unei persoane care l-a postat pe un grup de pe Facebook, un grup care am înțeles că are cam 5.000 de membri. În jurul orei 11.00, președintele centrului de examen a intrat pe acel grup și a identificat că acel candidat era din centrul lui, pentru că fotografiase și codul de identificare.
Poliţiştii au întocmit și un dosar penal.
O situație similară s-a petrecut și la Brașov. În jurul orei 11.00, pe Facebook, a apărut o fotografie cu subiectul de anatomie de la examenul de bacalaureat. În urma analizei fotografiei, s-a stabilit că era vorba despre centrul de examen de la Liceul Tehnologic Silvic”, a spus Nicolae Negrea- purtător de cuvânt ISJ Gorj, potrivit stiri.tvr.ro.

„Fiind vorba despre o tentativă de fraudă, a fost solicitat ajutorul polițiștilor. Candidatul nu va mai avea dreptul să participe la examenul de bac în următoarele două sesiuni.

Probleme și la Brăila, dar și la Craiova, acolo unde alte fotografii cu subiectele au apucat calea online-ului înainte de terminarea examenului”, a spus Valentin Bucur, purtător de cuvînt ISJ Brașov .

„A fost identificat centrul de examen, fiind vorba de Colegiul Tehnic C-tin Brâncuși din Craiova, vom identifica și candidatul.
Alți elevi au încercat și alte tipuri de fraudă”, a spus Nicoleta Lițoiu, purtător de cuvânt ISJ Dolj.

SORIN CÎMPEANU, ministrul Educației: „Una dintre situații a fost identificarea unei camere video în mască. Cameră video cu transmisie la distanță. Cu rezultate care erau primite prin intermediul unor căști minuscule foarte greu de depistat.
Toate imaginile video din sălile de examen în care au fost descoperite aceste cazuri de fraudă sunt deja analizate. Dacă în urma anchetei se va dovedi că și profesorii poartă o parte din vină, atunci și ei vor fi sancționați.
Ministerul Educației ia în calcul schimbarea modului în care se corectează lucrările de la aceste examene importante. Primii elevi care vor beneficia de lucrări corectate în acest fel sunt cei din clasele a doua, a patra și a șasea. Plus cei de clasa a opta”.