AM Press Logo
Muzeul Pietrei

Friedman: Principalele puteri economice ale lumii sunt toate implicate într-un război activ sau se pregătesc pentru acesta

Geostrategul George Friedman a observat un lucru alarmant în privința celor cinci puteri economice ale lumii.

Redăm argumentele lui Friedman dintr-o analiză Geopolitical Futures.
***
Recent, când am lucrat la previziunile anuale ale GPF, am căutat modalități de a măsura puterea națională și de a diferenția țările flecare de cele care sunt cu adevărat influente. Cea mai bună abordare pentru așa ceva este să fii prost și să îmbrățișezi ceea ce este evident. Evident înseamnă să identifici cel puțin unul dintre elementele puterii naționale și să găsești o modalitate de a-l măsura.
Astfel, am dat peste ceva în același timp binecunoscut și uimitor. O măsură evidentă a puterii este economia, iar cel mai simplu mod de a măsura economia este prin măsurarea produsului intern brut. Oricât de rudimentar ar fi, PIB-ul vă poate spune multe despre o țară, de la tipul de armată pe care ar putea să o aibă, la tipul de satisfacție publică cu care se mândrește și, în cele din urmă, puterea economiei sale și influența sa economică.

Următoarele cifre sunt cele pe care le cunosc, dar pe care adesea nu îmi fac timp să le asimilez cu adevărat: PIB-ul primelor cinci națiuni ca procent din PIB-ul global:
Statele Unite (24,06)
China (15,2)
Japonia (6,02)
Germania (4,56)
India (3,2)

Aceste cinci țări reprezintă mai mult de 50% din PIB-ul mondial. În mod firesc, acest lucru este corelat cu puterea militară. PIB-ul măsoară posibilitățile de producție, inclusiv rachetele și soldații, dar trebuie să susțină și viața civilă. Așadar, există o variație în ceea ce privește cantitatea de efort depus în domeniul militar, dar potențialul de a alinia o forță militară rezistă la examen. Putem spune, așadar, că aceste cinci țări produc jumătate din produsul mondial și au capacitatea de a produce armate masive echivalente.

Cea mai avansată și cea mai capabilă, dacă nu cea mai mare din punct de vedere numeric, este Statele Unite, o națiune care a menținut în același timp o economie relativ dinamică, în ciuda unor interludii sistemice de slăbiciune. China se mândrește cu a doua cea mai mare economie din lume și a încercat să își construiască o armată importantă. Întrebarea istorică este dacă diferența substanțială dintre PIB-ul Statelor Unite și PIB-ul Chinei a făcut ca China să fie mai slabă din punct de vedere militar decât Statele Unite.

În spatele celor două mari puteri, Japonia încearcă să își construiască o armată bazată pe parametrii în continuă schimbare ai interdicției sale constituționale, dar cu siguranță are capacitatea de a deveni din nou o putere substanțială. Germania nu dorește cu adevărat să se reînarmeze, dar nu a închis niciodată complet ușa în fața acestei perspective. Cu toate acestea, este implicată în trimiterea de arme în Ucraina și în războiul economic împotriva Rusiei. India este angajată ocazional cu China, dar, în ciuda PIB-ului său, este vastă și săracă. Este cea mai mică din punct de vedere economic dintre cele cinci și cea mai puțin angajată militar. De asemenea, face parte din Dialogul de securitate cvadrilateral cu SUA, Australia și Japonia, chiar dacă își construiește relațiile cu Rusia.

Continuarea pe stiri.tvr.ro

Powered by VA Labs
© 1991- 2024 Agenția de Presă A.M. Press. Toate drepturile rezervate!