• Home
  • Știri
  • Gabriela Scutea, despre dosarul 10 August, plimbat între parchete și instanțe: E lucrat de un singur procuror

Gabriela Scutea, despre dosarul 10 August, plimbat între parchete și instanțe: E lucrat de un singur procuror

scutea

Dosarul 10 August este lucrat de un singur procuror, nou, care a trebuit să citească 131 de volume, spune Gabriela Scutea, care și-a încheiat mandatul de procuror general în 20 februarie. Deschis în 2018, clasat de DIICOT în 2020 și redeschis în primăvara anului trecut, în urma contestației unui protestatar – acesta a fost, pe scurt, traseul dosarului 10 august, unul dintre marile eșecuri ale justiției din România.

Peste 700 de oameni au făcut plângeri penale după ce au fost loviți de jandarmi sau au inhalat gaze lacrimogene la mitingul din 10 august 2018 din Piața Victoriei. Cine răspunde pentru acele violențe? Un răspuns așteptat de mai bine de patru ani, timp în care dosarul penal s-a plimbat între parchete și instanțe.

Întrebată despre stadiul acestui dosar, într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, Gabriela Scutea a susținut că la acest dosar lucrează un singur procuror, care este nou, scrie hotnews.ro.

Deci acest procuror nou a trebuit să își formeze ideea despre ce trebuie făcut imediat, pe cine să caute, inclusiv să formuleze o comisie rogatorie internațională, pentru că este o victimă cetățean străin. (…) O persoană prinsă accidental în violențele exercitate de Jandarmerie. (…)

În acest dosar a fost începută urmărirea penală față de un număr de 24 de suspecți noi, suplimentar față de cei existenți în ancheta inițială (șefii Jandarmeriei) și astfel toate actele de urmărire penală se derulează în continuare”, a afirmat Scutea.

Ea a spus că cei 24 de noi suspecți de fapte de violență sunt jandarmi.

„Durează foarte mult. Ne dăm seama de acest lucru, însă se lucrează în mod constant în acest dosar”, a susținut Gabriela Scutea.

Mai mult aici

Parteneri