• Home
  • Prima
  • Gazele se scumpesc din nou. Pentru unele alimente și produse fabricate în Occident am putea plăti mai mult

Gazele se scumpesc din nou. Pentru unele alimente și produse fabricate în Occident am putea plăti mai mult

Gazele naturale s-au scumpit din nou în Europa, inclusiv în România, după ce președintele rus a anunțat că exporturile sunt condiționate de plata în ruble. Economiștii avertizează că am putea plăti mai mult pentru unele produse din import, mai ales pentru alimente. Și industria grea ar urma să fie afectată, în condițiile în care nu beneficiază de prețurile plafonate care au intrat azi în vigoare.

Prețul gazului natural cu livrare în ziua următoare a urcat la Bursa Română de Mărfuri la 600 de lei pe megawatt/oră, de la aproape 575 de lei, cât a fost joi, notează stiri.tvr.ro. Scumpirea a apărut după ce Vladimir Putin a anunțat că gazul livrat către țările considerate de Rusia neprietenoase se plătește doar în ruble.

Cei mai afectați de scumpiri vor fi consumatorii industriali care nu beneficiază de prețuri plafonate timp de un an, precum populația, și o serie de consumatori non-casnici.

Dumitru Chisăliță, preşedinte, Asociaţia Energia Inteligentă: „Probabil că mulți dintre ei se vor închide. Am văzut anul trecut, (…) Azomures și Alro, care au luat această decizie. (…) Dacă prețurile vor rămâne la niște niveluri foarte mari, o să vedem industria sticlei, industria materialelor de construcții. Lovitura care li s-ar da acestor consumatori ar însemna o cădere puternică a economiei românești”.

Prețul gazului a crescut și la bursele europene, așa că economiștii se așteptă ca și unele importuri de alimente și produse fabricate în Occident să devină mai scumpe.

Mai mult aici

Parteneri