• Home
  • Știri
  • Geoană: Condamnăm escaladarea iraniană cu atacuri masive asupra Israelului. Nicio țară nu poate beneficia de un alt război

Geoană: Condamnăm escaladarea iraniană cu atacuri masive asupra Israelului. Nicio țară nu poate beneficia de un alt război

geoana

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană a condamnat atacul asupra Israelului și a susținut că statele care au o relație mai specială cu Iranul ar trebui să exercite presiuni pentru dezescaladarea conflictului, arătând că o combinație dintre un război în Est și unul în Sud va face ca situația securității europene să fie și mai dificilă.

„Condamnăm cu fermitate escaladarea iraniană cu atacuri masive asupra Israelului noaptea trecută.Cerem moderație, pentru că riscul ca situația să se agraveze în ceva și mai semnificativ este real. Trebuie să ne asigurăm că situația nu scapă de sub control. De aceea, respectăm dreptul Israelului și al oricărei țări de a se auto-apăra. A fost un atac masiv, dar trebuie să ne asigurăm că dăm dovadă de reținere și că nu punem și mai mult gaz pe foc într-o situație deja foarte tensionata”, a spus adjunctul NATO, în cadrul unui interviu pentru La Stampa, potrivit adevarul.ro.

Geoană a subliniat totodată că „nicio țară nu poate beneficia de un alt război major în Orientul Mijlociu”.

„Încurajăm cu tărie pe toată lumea să de-escaladeze. Și dacă au o relație specială cu Iranul, cred că Moscova, Beijingul și alții, ar trebui să exercite presiuni pentru a se asigura că înțeleg că este un risc foarte dăunător pentru propriile interese. Problema este foarte serioasă. Vorbind de China, de exemplu, este clar că și comerțul global le servește”, a mai adăugat adjunctul NATO.

Mircea Geoană a mai arătat că „țările NATO fac multă muncă diplomatică pentru a se asigura că situația rămâne calmă și sub control. La fel cum Italia joacă un rol important, sub umbrela UE, pentru a proteja navigația în Marea Roșie”, amintind că NATO și aliații săi condamnă „cu fermitate escaladarea iraniană cu atacuri masive asupra Israelului”.

Parteneri