AM Press Logo
Muzeul Pietrei

Geoană: Viitorul țării e în criză de timp. Ne zbatem la periferia Europei. Dacă politicienii nu înțeleg, românii vor da de pământ cu ei

NATO Deputy Secretary General Mircea Geoana

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, afirmă că România a intrat în criză de timp pentru că, deşi are „şansa unui deceniu unic, de mari transformări”, ţara se zbate încă la periferia Europei, a ajuns la un „punct critic”, iar dacă elitele politice nu înţeleg acest lucru, „toţi românii, vor da de pământ cu actualul sistem politic”, potrivit Agerpres, citată de digi24.ro.

„S-au scurs peste 30 de ani de când am ieşit din întuneric şi aproape 20 de ani de când am intrat în lumină, pe uşa lumii libere, euro-atlantice. În toată această perioadă s-au întâmplat şi lucruri bune, însă transformarea României într-o ţară prosperă, respectată şi încrezătoare nu s-a produs. Drept urmare, România trăieşte uriaşa traumă a abandonului: prea mulţi copii, prea multe dintre tinerele şi tinerii noştri fie au plecat deja, fie nu îşi văd viitorul în ţară. Ne zbatem încă la periferia Europei. Înţelegerile negociate în momentul aderării la Uniunea Europeană nu au fost respectate aşa cum au fost ele fixate atunci. Schengen este o imensă nedreptate, dar mai sunt şi altele. O spun răspicat, pentru că ştiu exact care au fost termenii înţelegerii. Dar nici clasa politică nu s-a ridicat la înălţimea acestei perioade unice în istoria noastră. Devine evident că actualul sistem politic şi-a atins limitele”, a afirmat Mircea Geoană, în cadrul conferinţei intitulate „Viziune, inovare, transformare”, organizată la Muzeul Ţării Crişurilor.

Acesta a susţinut întoarcerea la „ideea naţională” pentru ca România să-şi regăsească „energia şi entuziasmul”.

„Puterea noastră interioară este dată de măsura în care vom avea capacitatea acum să reîmbrăţişăm ideea naţională şi să vedem cu luciditate ce ne împiedică să ne atingem întreg potenţialul. De aici, din vestul ţării, s-a născut ideea naţională şi s-a deschis, pentru România, uşa lumii libere, euro-atlantice. Transformarea României într-o ţară prosperă, respectată şi încrezătoare, însă acest drum este departe de a fi încheiat”, a spus Mircea Geoană.

În condiţiile în care lumea se reaşează pe fundaţii noi, într-o „recesiune geopolitică”, numită astfel de Ian Bremmer, războaiele, a punctat Geoană, sunt, întotdeauna, purtătoare de dezastru şi tragedie, dar şi declanşatoare de noi dinamici, accelerând schimbarea, spre un nou moment de reaşezare la nivel global.

„În momente de cumpănă şi pentru a ne regăsi energia şi entuziasmul, trebuie să ne întoarcem la începuturile ideii naţionale şi să vedem cum am putea scrie, împreună, un nou capitol al devenirii noastre naţionale, o viziune pentru şi dincolo de deceniul trei al secolului 21”, a punctat Geoană.

Potrivit acestuia, viitorul României a intrat în criză de timp, pentru că „de zeci de ani pluteşte în ceaţă, se împleticeşte în vorbele unor politicieni şi atât”, de aceea „trebuie reproiectat pe baze reale, pe nevoi concrete, pe termen redus”.

Continuarea aici

Powered by VA Labs
© 1991- 2024 Agenția de Presă A.M. Press. Toate drepturile rezervate!