• Home
  • Știri
  • Gheorghe Mărmureanu, despre cutremurul din Oltenia: „Și înainte de 4 martie 1977 a avut loc un cutremur în Gorj”

Gheorghe Mărmureanu, despre cutremurul din Oltenia: „Și înainte de 4 martie 1977 a avut loc un cutremur în Gorj”

marmureanu

Seismologul Gheorghe Mărmureanu spune că evenimentul seismic, înregistrat luni după-amiază, în Gorj, nu ar trebui să reprezinte un motiv de îngrijorare. El susține că nu există nicio legătură nici cu cutremurele din Turcia, nici cu activitatea seismică de la Vrancea.

Un cutremur de magnitudine 5,2 pe scara Richter a avut loc, luni după-amiază, în sudul României, și a fost urmat de o replică, de o intensitate de 3 grade pe scara Richter. Seismul, înregistrat în Gorj, a putut fi resimțit și în Târgu Jiu, Craiova, Timișoara și Sibiu.

Seismologul Gheorghe Mărmureanu susține că „zona Târgu Jiu este cunoscută drept o zonă seismică”, în sensul că se produc des cutremure, însă intensitatea acestora nu depășește pragul de 4-5 grade pe scara Richter. Specialistul a vorbit chiar din propria experiență.

„Am fost într-un sat de lângă Târgu Cărbunești și au avut loc vreo 20 de cutremure pe parcursul a două luni. Unele case au fost avariate, iar unii locuitori s-au speriat și au ales să părăsească localitatea”, a povestit Mărmureanu, pentru Libertatea, potrivit adevarul.ro.

De asemenea, el susține că nu există vreo legătură între zona seismică Gorj și Vrancea.
„Și înainte de 4 martie 1977 a avut loc un cutremur în Gorj. Dar nu a fost cel care să provoace Vrancea.”

Parteneri