Gheorghiţă: Foarte probabil că avem cel puţin de două până la cinci ori mai multe persoane care au trecut prin infecţia cu Covid decât cele diagnosticate şi raportate

Coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID, Valeriu Gheorghiţă, a afirmat, marţi, că, „probabil”, circa şase milioane de români au fost infectaţi cu noul coronavirus de începutul pandemiei, iar imunitatea colectivă este de 30 – 35%, putând ajunge chiar până la 50%, ceea ce explică situaţia epidemiologică favorabilă în toate judeţele ţării, însă riscul nu a scăzut din cauza tulpinilor virale mutante.

„Probabil că vorbim de circa şase milioane de persoane care au istoric de trecere prin boală. (…) Deci, avem la acest moment, ne-am uitat pe date, un procent de circa 30% din cei cunoscuţi cu infecţie SARS-CoV-2 în antecedente care s-au vaccinat. Deci, practic, dacă ne uităm doar la datele pe care le avem în evidenţă la acest moment, avem aproape cinci milioane de persoane care au un anumit grad de imunitate. Dacă ne uităm la estimarea numărului real al persoanelor care au trecut prin infecţia cu SARS-CoV-2, probabil că vom ajunge undeva la circa opt – nouă milioane de persoane care în momentul de faţă, în România, au un anumit grad de imunitate”, a explicat şeful CNCAV, într-o conferinţă de presă, la Palatul Victoria, potrivit Agerpres.

El a susţinut că, în prezent, situaţia epidemiologică în România este una bună, „favorabilă”, întrucât există „o imunitate colectivă” care este constituită atât din numărul de persoane vaccinate, cât şi din cei care au trecut deja prin infecţia cu SARS-CoV-2.

Distribuie prietenilor

„Foarte probabil că avem cel puţin de două până la cinci ori mai multe persoane care au trecut prin infecţia cu SARS-CoV-2 decât cele care sunt în momentul de faţă diagnosticate şi raportate, aşa încât probabil că, de la un judeţ la altul sau de la o regiune la alta, avem o imunitate colectivă între 30 – 35% şi care poate să ajungă chiar până la 50% şi asta explică evoluţia epidemiologică favorabilă în toate judeţele ţării, indiferent de rata de acoperire vaccinală”, a afirmat Valeriu Gheorghiţă.