• Home
  • Prima
  • Gheorghiță: Perioada de valabilitate pentru vaccinurile de la BioenTech Pfizer este extinsă la 9 luni, iar pentru Johnson&Johnson la 4,5 luni

Gheorghiță: Perioada de valabilitate pentru vaccinurile de la BioenTech Pfizer este extinsă la 9 luni, iar pentru Johnson&Johnson la 4,5 luni

gheorghita

Perioada de valabilitate a vaccinului de la compania BioenTech Pfizer este în prezent de nouă luni, în condiții de stocare la temperaturi joase, ea fiind prelungită de la șase luni, a specificat, marți, preşedintele Comitetului de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea, Valeriu Gheorghiţă. Și pentru vaccinul de la Johnson&Johnson a fost prelungită perioada de stabilitate de la trei luni la 4,5 luni, a adăugat Valeriu Gheorghiță.

„Am observat că una încă din întrebările cele mai frecvente este despre valabilitatea vaccinului de la compania BioenTech Pfizer și vreau să mai explic încă o dată. La momentul la care vaccinurile au fost autorizate, perioada de valabilitate pentru vaccinul de la BioenTech Pfizer a fost de șase luni. Această perioadă a avut în spate un studiu de stabilitate care arăta că pentru șase luni, la minus 80 de grade, vaccinul își menține toate datele de calitate și de imunogenitate. Autoritatea de reglementare Agenția Europeană a Medicamentului a analizat apoi datele de stabilitate care au fost oferite de compania BioenTech Pfizer și s-a decis prelungirea acestei perioade de valabilitate cu încă trei luni. Practic, în momentul de față, perioada de valabilitate pentru toate vaccinurile de la BioenTech Pfizer este extinsă la 9 luni și este aplicabilă tuturor țărilor, nu doar României, nu doar anumitor loturi și nu este o decizie temporară, ci este o decizie definitivă. Este foarte probabil ca pe măsură ce sunt acumulate date noi de stabilitate termenul de valabilitate să se prelungească, a spus Valeriu Gheorghiță, potrivit stiri.tvr.ro.

Coordonatorul campaniei de vaccinare a mai spus că și în cazul vaccinului de la compania Johnson&Johnson, perioada de valabilitate a fost extinsă de la trei luni, la 4,5 luni pentru regimul de temperatură între 2-8 grade.

Parteneri