• Home
  • Știri
  • Ghidul fermierului modern pentru achizitionarea semintelor online

Ghidul fermierului modern pentru achizitionarea semintelor online

pexels pixabay 219794 scaled 1

Daca 2022 ne-a invatat ceva cand vine vorba de gradinarit, este ca ar trebui sa cumparam semintele devreme. Companiile care produc seminte au fost inundate de o cerere fara precedent, deoarece gradinaritul a crescut in popularitate ca o distractie pandemica.

In timp ce vanzatorii de seminte incep deja sa fie ocupati in acest an, timpul este inca de partea noastra Daca planificati din timp, puteti obtine semintele dorite si puteti incepe gradina de indata ce inghetul de iarna se atenueaza.

Nu mergeti la magazin fara sa stiti ce aveti deja si ce aveti nevoie. Este acelasi lucru cu semintele pentru gradina voastra. Si, desi ar putea fi tentant sa va concentrati pe ceea ce doriti sa puneti in pamant primavara, este important sa va ganditi dinainte la culturile de vreme rece pentru toamna, cum ar fi verdeturile si legumele radacinoase. Consultati lista noastra de culturi pe care le puteti planta pentru o recolta de toamna, daca aveti nevoie de putina inspiratie. Gama de seminte Esenzi ofera agricultorilor profesionisti dar si persoanelor al caror hobby este gradinaritul, un site fiabil de unde se pot aproviziona cu seminte, pesticide si ingrasamant de cea mai buna calitate!

Cateva din criteriile cele mai importante pentru selectionarea semintelor

Polenizare deschisa: Semintele cu polenizare deschisa provin din soiuri care sunt polenizate in mod natural cu vant sau insecte. Acestea sunt seminte care pot produce plante care arata si au gust ca planta lor mama, ceea ce inseamna ca puteti salva semintele din aceste soiuri an de an. Un beneficiu al folosirii semintelor cu polenizare deschisa este ca se pot adapta lent la conditiile de crestere si la clima de-a lungul anilor.

Hibrid (H1): Semintele hibride sunt produsul crescatorilor profesionisti de plante. Sunt realizate folosind metode de polenizare controlata (spre deosebire de polenizarea deschisa) prin incrucisarea a doua soiuri cu caracteristici favorabile precum rezistenta la boli, productii mai mari sau aroma imbunatatita.

Mostenire: soiurile de mostenire sunt plante mai vechi care au supravietuit mai mult de 40-50 de ani. Aceste seminte au fost salvate pentru a pastra diversitatea genetica si traditiile culturale. Semintele de mostenire au fie un aspect unic, un gust sau trasaturi rezistente care le-au adus rezistenta.

Organic: Aceasta este o desemnare pentru semintele de plante care au fost cultivate organic fara ingrasaminte sintetice, pesticide sau fungicide. Desi aceste seminte sunt de obicei mai scumpe, daca intentionati sa cultivati gradinarit folosind practici ecologice, s-ar putea sa obtineti recolte mai bune.

GMO: Acestea sunt plante care au fost modificate intr-un laborator prin modificarea genelor. Acest lucru tinde sa implice utilizarea trasaturilor genetice de GMO disponibile pentru gradinarii de acasa, dar este totusi un termen bun de inteles in cazul in care intalniti unele.

Verificati data de pe ambalaj sau in descrierea online pentru a va asigura ca semintele pe care le cumparati sunt pentru anul acesta. In timp ce semintele pot rezista multi ani (cu exceptia cepei, prazului si pastarnacului), este important de stiut ca capacitatea lor de a germina scade pe masura ce imbatranesc.

De asemenea, este important sa fiti atenti la taxele de transport. Acest lucru poate creste substantial costul final al facturii, dublandu-l sau triplandu-l in unele cazuri. Un alt mic detaliu pe care noii gradinari il scapa adesea este numarul de seminte care sunt incluse in fiecare pachet. Asa ca fiti constienti de ceea ce cumparati, deoarece s-ar putea sa ajungeti cu prea multe seminte.

Cand decideti ce sa plantati anul acesta, luati in considerare sa incepeti de la seminte. Semintele ofera o oportunitate ieftina de a stabili favoritele si de a incerca noi soiuri. In plus, exista de obicei mai multe optiuni de plante atunci cand se folosesc seminte decat la achizitionarea de plante. Cand luati in considerare seminte, este util sa stiti ce informatii se gasesc pe pachetul de seminte.

Imagine – O imagine a plantei in floare sau fructe sau legume recoltate se gaseste in general pe partea din fata a pachetului de seminte. Poate fi folosit pentru a determina tipul si culoarea florii si la ce sa va asteptati atunci cand recoltati fructele sau legumele. Amintiti-va ca imaginea este reprezentativa pentru floare, fructe sau legume in cea mai buna forma, asa ca folositi-o doar ca ghid.

Descrierea plantei – Pachetele de seminte ofera, de obicei, o descriere scrisa a plantei, inclusiv denumiri comune si stiintifice, inaltimea plantei la maturitate, zilele pana la care se recolteaza sau infloreste si obicei, de exemplu, catarare, verticala etc.

Utilizari si greutate – Pachetele de seminte contin adesea utilizari sugerate pentru planta, cum ar fi in recipiente, in paturi, ca plante de iarna, pentru spaliere etc. Numarul sau greutatea semintelor se gaseste si pe pachet, ceea ce este util in determinarea numarul de pachete necesare.

Data – Anul in care au fost ambalate semintele. Aceste informatii sunt importante deoarece pe masura ce semintele imbatranesc, viabilitatea lor scade, ceea ce inseamna ca mai putine seminte vor germina in anii urmatori. Daca semintele au o rata de germinare de 80 la suta in 2022, se poate astepta ca rata din 2023 sa fie mai mica, de exemplu, 50 la suta.

Instructiuni de plantare – Pachetele de seminte ar trebui sa precizeze cand sa planteze semintele, in functie de regiunea din Romania vor fi semanate. Instructiunile ar trebui sa includa adancimea de plantare, distantarea, cerintele de expunere la lumina, daca semintele trebuie sau nu plantate in interior inainte de plantare in aer liber si instructiuni de baza pentru ingrijirea plantei.

Parteneri