Giorgiana Radu: Campania cu poalele în cap

giorgiana ploiesti 1

De trei zile nu am pornit televizorul. Din lipsă de timp, dar și din teamă. Abundența de mesaje negative, reale, realiste, o parte din ele, trece automat prin filtrul ființei tale supuse unui stres nemeritat. Lasă urme. Te afectează. Nu doar ca adierea vântului care, fie te zgribulește, sau doar te ciufulește.

Dacă de televizor m-am putut ține la distanță, internetul am fost nevoită să-l cercetez. În căutare de informații, desigur. Doar că nici acest mijloc de navigare nu te protejează de angoase. Dincolo de fake news, știri alarmiste și câte mai oferă mediul on line, mi s-a arătat (fără să caut!) spre „delectare” fața hidoasă a campaniei electorale. De cea mai joasă speță.

De astă dată, nu candidații ofereau spectacolul grotesc, ci susținătorii lor. Limbaj în granița abjecției, în care bărbați și femei, deopotrivă, își aruncau pe unde puteau, unii altora, chiar și ceea ce, genital, nu aveau, înjurături de gang, mai murdare decât latrinele din două scânduri prin care n-a trecut mătura niciodată.

Este firesc să existe simpatii și antipatii. Să preferăm un candidat, în detrimentul altuia. Dar nu este normal modul în care ne expunem susținerea sau, după caz, dezacordul. O putem face aducând argumente pro sau contra, dacă dorim cu tot dinadinsul sprijinul sau dimpotrivă, indicând tarele de caracter ale cuiva. Nu la modul suburban, poluând excesiv, prin manifestări care ne trimit acolo de unde cu multe milenii în urmă ne-am desprins – grote, peșteri, jungle – ajungând la ceea ce ne considerăm astăzi, educați, civilizați, evoluați.

Astfel de derapaje nu fac bine nici candidatului, iar societatea are de suferit nedrept. Ne-a intrat în cap ceva cu totul eronat. Că subcultura, limbajul pestriț, miștoul, se agață și prind bine pentru o bună parte din electorat. Tind să cred că nu este așa. Oamenii, indiferent de studii și clasă socială, se simt mai confortabil într-un mediu al cuvintelor curate, fără ștampila grobianismului pe ele. Domnilor susținători cu poalele în cap, este posibil ca prestația domniilor voastre să nu aducă voturi preferatului, dimpotrivă!

Parteneri