A.M. Press
Ultimele stiri din Romania!

Giorgiana Radu: Ce ne-așteaptă pe fiecare?

2 494

 

Ce se-alege de noi, ce ne-așteaptă pe fiecare? Clepsidra timpului se scurge încet, dar sigur. Moartea e certitudinea ce ne respiră-n ceafă permanent, indiferent de vârstă, întărind zicala „nu aduce anul, ce aduce ceasul”. Dar, uneori, mai tragică decât moartea este perioada care o precede.

Citeam zilele trecute un material care arăta degradarea umană, nemiloasă. Scriitoarea Gabriela Melinescu, în vârstă de 77 de ani, iubita din tinerețe a prea gelosului Nichita Stănescu, este arătată într-un azil din Stockholm. Imobilizată într-un scaun cu rotile, femeia cu păr alb și privirea pierdută în universul stăpânit de boală, nu lasă să se întrevadă nimic din ceea ce-a fost ieri. Este străină de propria-i existență. Silvia Luca, soprană, prietena poetei de peste 45 de ani, cea care o vizitează și îi povestește din cele trăite, nu știe dacă Gabriela Melinescu o mai recunoaște, dar asta n-o împiedică să-i fie alături.

O altă imagine a neiertării timpului arată o femeie de 84 de ani, umilită și bătută de propria fiică. În pielea goală, în incita curții, femeia neputincioasă este batjocorită inuman de cea căreia i-a dat viață. Greu de privit o astfel de scenă!


APRECIAZA ARTICOLUL !

Timpul ne răsfață, dar nu ne iartă. Iluzia tinereții se isprăvește mult mai repede decât de imaginăm. Dacă învățăm să acceptăm pălirea juneței, mai greu e să ne obișnuim cu mutilarea fizică a celui (celei) care ne știam. Cumplit este când boala nu mutilează doar fizicul, ci și sufletul. El poate fi salvarea uneori!

Ce ne-așteaptă, oare, pe fiecare? Sigur poeta Gabriela Melinescu nu s-a văzut în astă situație tragică, nici bătrâna chinuită de fiica sa, și nici mulți alții care se află în situații greu de îndurat.

Conștientizăm moartea, dar rareori ne gândim la ce-o va precede. Poate din temere, ori cu iluzia că noi vom trece ușor granița între cele două existențe.

Ce ne așteaptă, vom vedea când va fi. Și atunci, vom spune „Doamne, ce frumos era, de ce a trebuit să se termine? … De ce a ars totul atât de repede?“, cuvintele lui Nichita Stănescu despre iubirea dintre el și Gabriela Melinescu.

loading...
2 Comentarii
  1. GORCEA NICOLAE spune

    Gânduri mult , mult prea pesimiste . Viața trebuie trăită sub flacăra iubirii și a încrederii . Doar așa putem suporta toate necazurile existenței și spera mereu …mereu . Credința în existența unei puteri superioare , indiferent de nume , ne poate ajuta să nu fim doar pesimiști și să vedem și partea frumoasă a vieții . O spun eu , om trecut de 80 de ani , și nu numai eu ! Sper că acest dialog nu v-a supărat .

    1. A.M Press spune

      Nu m-a supărat deloc, domnule Gorcea Nicolae, ba dimpotrivă! Aveți dreptate, iar experiența de viață vă legitimează în ceea ce spuneți. Cele bune! (Giorgiana Radu)

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site web foloseste cookie-uri pentru a va imbunatati experienta. Vom presupune ca sunteti de acord cu asta, dar puteti renunta daca doriti. Accept Citeste mai mult