A.M. Press
Ultimele stiri din Romania!

Giorgiana Radu: Ce m-a bucurat la moartea ÎPS Pimen

1 1.045

 

Avem cu toţii păcate. Profesia, etnia, rangul nu ne absolvă pe nici unul de încălcarea dogmelor cereşti. Şi preoţii greşesc. Doar sunt oameni, nu sfinţi. Adresarea către înalţii ierarhi cu apelativul „Sfinţia sa”, nu-i adevărată întru totul. Sfânt este unul. Chiar și „însemnații” cu cruce roșie în calendar au comis neorânduite lucruri, înainte de a urma calea și cuvântul sfânt. A fi pământean echivalează cumva cu a fi păcătos.

A plecat la Domnul (?) Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, Pimen, la vârsta de 90 de ani, după procopsirea cu noul coronavirus. Din păcate, și în fața morții, ca în cumpăna păcatului, suntem egali.


APRECIAZA ARTICOLUL !

Dincolo de părerea de rău pentru plecarea din această lume, și departe de comentariile legate de viața controversată a înalt preotului Pimen, pe care mulți s-au întrecut în a le face publice, ceva m-a surprins în mod plăcut la această moarte.

Presa a distribuit „testamentul” ÎPS Pimen, în care povestește cum a gândit momentul înmormântării sale. „…După ce voi fi băgat în mormânt și oamenii vor pleca, și va rămâne doar groparul, să se audă, mai încet, așa, în surdină, Marșul funebru de Chopin , Balada lui Ciprian Porumbescu, ceva din Rapsodia lui George Enescu și un bucium. Sau două buciume. Să fie… Să cânte așa, mai în surdină… Pentru că este prea frumoasă Bucovina și prea frumoase cântecele noastre românești. Sunt dumnezeiești! Și am zis să fie și o trăistuță, în care să pună câteva fotografii cu copii și adulți îmbrăcați în portul național. Aceste imagini nu vor pieri niciodată în fața lui Dumnezeu! Și eu când mă voi prezenta în fața lui Dumnezeu voi spune că aceștia sunt oamenii cu care am trăit și care m-au ajutat să trăiesc frumos. Pentru că multe am învățat de la ei, chiar și de la copii”.

Ce mai poți comenta în fața unor astfel de dorințe. Nu și-a dorit maici și călugări care să rostească rugăciuni până la asfințit, ci muzică adevărată, de înalt răsunet sufletesc. Ea să-i acompanieze drumul, pe care sperăm să-l parcurgem fiecare.

Dacă păcatele ne cercetează pe toți, ei bine, iată, cultura, arta, nu reușesc să ne atingă pe fiecare, și mai ales să ne însoțească până dincolo de moarte. Ca și umorul. Umorul de calitate nu-l întâlnești la oricine. E nevoie de inteligență, cultură, înțelepciune.

loading...
1 Comentariu
  1. LevSt. spune

    parerea mea este ca individul se vrea sa fie precum in zicerea unui mare preot, despre Isus si anume (aprox.) ” Inselatorul acesta va fi mai periculos dupa moarte”, pentru ca ce testament a lasat acest „slujitor al domnului(!!!)”, vrea sa lase impresia ca el a fost o persoana culta, umanista,etc.etc. si ca toate cele rele „puse ” pe seama lui, sunt nascaciri ale vrajmasilor, practic el a lucrat in mod „bine”- intentionat la imaginea sa post-mortem, desi aceasta nu ar trebui sa conteze , mai ales pentru unul ca el, care a cantat de mii de ori versetul cu „Dumnezeu este cel care cerceteaza inima si rarunchii”, adica ce rost are sa te dai cu parfumuri de mimoza, cand dumnezeu te stie „cu deamaruntul”- in ipostaza ca ar exista… Cea ce insa este de notat , este varsta acestuia, exact ca a marilor mafioti si criminali, iliescu, visinescu, ficior, ex-regele mihai, etc., care au trait -si unii inca traiesc- si peste 90 de ani, pentru simplu motiv ca traiesc f. bine, iar in Romania ultimilor 70 de ani,idea se suprapune peste idea de PARAZITISM, iar aceasta in contradictie cu imensa majoritate a romanilor care mor pe la 70 de ani, si cu destul de multi romani, care mor chiar cu ani si ani inainte( de 70), de aici rezultand acea medie, de 72 de ani(speranta de viata-ex. 90+50= 140: 2= 70, media!-exemplu simplificat ), oricum cu si 10 ani, in urma a mai toate natiile europene…Problema este ca -dupa „89- delatiunea generala dar mai ales cea religioasa, a prins aripi de pasare Phoenix, si -din nou in paralel cu alte natii- este deja dovedit ca natiile ateiste sau f. agnostice, sunt cele care traiesc cel mai mult( ca medie si exceptii), tocmai pentru ca MAJORITATEA populatiei, traieste f. bine, adica intr-un lux rational( nu rationalizat), adica traies dupa norme sanatoase , atat pentru trup cat si pentru minte…

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site web foloseste cookie-uri pentru a va imbunatati experienta. Vom presupune ca sunteti de acord cu asta, dar puteti renunta daca doriti. Accept Citeste mai mult