Giorgiana Radu: Doamnă ministru al Sănătăţii! Un paracetamol, vă rog!
Suntem, oficial, în epidemie de gripă, după ce în ultimele trei săptămâni au murit zeci de oameni şi alţii, câteva mii, au fost diagnosticaţi cu virusul gripal. Un profesor doctor spune că decesele din cauza virusului gripal au fost cu mult mai numeroase, dar testele care puteau confirma boala au lipsit. Pe fond epidemic, ministrul Sănătăţii Sorina Pintea ne spune să stăm liniştiţi că virusul e blând şi nu muşcă: “Din fericire, această gripă este datorată unei tulpini care are forme uşoare şi medii de manifestare. Tulpina este inclusă în vaccinul achiziţionat de către Ministerul Sănătăţii şi în vaccinurile existente în România”.
Dincolo de detaliul că gripa e “cauzată”, nu “datorată”, îmbărbătarea populaţiei făcută de doamna ministru este demagogică. Spusele şefului suprem al Sănătăţii vin în conflict cu afirmaţiile, de pildă, ale profesorului doctor Adrian Streinu Cercel! Managerul Spitalului Matei Balş a declarat, înaintea decretării stării de epidemie, că „virusurile gripale sunt nişte virusuri parşive. Ele, în fiecare an, îşi schimbă structura câte un pic. Nu prea ştim exact în care parte a genomului îşi schimbă structura. Semnalul pe care îl avem în momentul de faţă cu aceste decese care au apărut la unele persoane ce nu aveau boli asociate ne pune pe gânduri”.
Poate că, auzind spusele profesorului, doamna ministru a convocat de urgenţă comandamentul sistemului de detectare al virusurilor şi a ajuns la concluzia că această gripă nu e atât de agresivă, şi ca atare să nu ne alarmăm.
Mi-ar plăcea să-i dau crezare omului care are în grijă sănătatea milioanelor de români. Dar realitatea din spitale mă împiedică să fac acest lucru. Ştie să comunice cu presa şi pare că îi place să facă acest lucru. Unii zic că are alte motive pentru care nu evită interviurile şi apariţiile TV, motive ce nu ţin de funcţia pe care o ocupă acum, ci aceasta pare să fie doar liantul pentru planurile pe care le are în viitorul apropiat. Nu comentez faptul relatat de cineva de încredere, că la o întrunire cu vreo două sute de medici, nu s-a sfiit să-şi aprindă ţigara (putea să o facă în locul destinat fumătorilor), sau că la intrarea într-o unitate medicală, pe fondul răspândirii virusului gripal, nu a purtat mască, halat şi botoşei, pentru că nu a văzut atenţionarea scrisă pe uşa spitalului!!! Pot însă să-i adresez doamnei ministru întrebarea de ce spitalele nu au nici măcar banalul paracetamol?
Înţeleg că sistemul medical românesc e în suferinţă şi recuperarea, dacă va fi, va dura mai mult decât bănuim, încerc să înţeleg de ce pacienţii care se ştiu cu anumite afecţiuni, la internare, sunt întrebaţi dacă au medicametele cu ei, dar mă înspăimântă faptul că în spitalele noastre lipseşte până şi amărâtul de paracetamol.
Spital important din România. Aştept pe cineva, în hol. O asistentă, singură pe întregul etaj, se plimbă de câteva ori în stânga şi în dreapta. Sunt aici de circa 15 minute. Iese dintr-un salon şi vine ţintă spre mine. Aveţi cumva un paracetamol în geantă? Am o femeie “răcită cobză” şi nu am ce să-i dau. Am, zic, aşteptaţi să caut, şi-i înmânez medicamentul care devenise urgenţă. Previzibilă din fire, port cu mine strictul necesar pentru situaţii diverse.
Revin la episodul de mai sus. M-a înspăimântat, mărturisesc, prin realitatea dureroasă din spitalele noastre. Deficitul medicilor şi al personalului auxiliar, lipsa citostaticelor şi unor medicamente mai scumpe sau lipsa echipamentelor moderne sunt lucruri cunoscute cu care am început să ne obişnuim, dar când nu ai să-i dai unui pacient nici măcar un paracetamol, mi se pare dovada clară a dezinteresului cras faţă de pacienţi şi preţul pe care-l pun cei responsabili pe viaţa lor. E, dacă vreţi, definiţia tragică a situaţiei reale a sistemului de sănătate din România.
Doamnă ministru, de ce lipseşte paracetamolul din spitale, în plin sezon cu epidemie de gripă? E un fleac? E ceva nesemnificativ, ca moartea …?
Înţeleg că vă e greu să construiţi spitale, vă e greu să menţineţi medicii în ţară, vă e greu …, dar faptul că nu sunteţi capabilă să aprovizionaţi spitalele cu un medicament mai mult decât accesibil, arată nivelul (ne) implicării. A Guvernului, dar şi a dumneavoastră. Indiferent de planurile pe care le aveţi în legătură cu viitorul politic (din surse ale partidului din care faceţi parte, aflu că ţintiţi postul de primar la Baia Mare!), n-ar fi rău ca între două conferinţe, trei emisiuni şi patru zâmbete electorale, să faceţi ceva, cu adevărat, pentru amărâtul de pacient român, contribuabil al sistemului pe care îl conduceţi.