AM Press Logo
Muzeul Pietrei

Giorgiana Radu: Se mai nasc astăzi regi și regine?

Această fotografie a fost publicată în urmă cu câteva zile, cu intenția de a arăta un cadru splendid al Muzeului Pietrei. Un cadru din care face parte replica în piatră a tronului Reginei Maria din incinta castelului de la Balcic.

Câteva comentarii ale unor cititori pe care-i apreciez m-au răsfățat cu titulatura de regină. Departe de mine gândul acesta. Nu mă consider regina muzeului, cum nu mă consider regina soțului meu. Pe lângă sângele albastru, această titulatură nobilă adună în ea un amalgam de calități, pe care nu le am. Recunosc că mi-ar fi plăcut să mă nasc în vremurile regalității. În acele timpuri când educația aleasă, rafinamentul, bunul gust, bunele maniere constituiau normalitatea, nu ca astăzi, rarități comportamentale.

Chiar dacă nu toți regii și toate reginele au realizat lucruri lăudabile, de adăugat în istorie, au fost destui care merită așezați pe soclul demnității unei țări. De pildă Regele Ferdinand și Regina Maria. Doi „străini” luptători pentru crezul și întregirea unui popor despre care nu știau mai nimic, dar au învățat să-l iubească și să-l ocrotească mai abitir decât mulți cu sânge românesc.

Regina Maria, simbol al feminității și al forței de a lupta până la capăt, chiar şi atunci când izbânda părea imposibilă, a fost şi va rămâne o personalitate cum nu se întrevede a se mai naşte prea curând. Aş îndrăzni să spun chiar nu în acest veac pe care l-am început şi din care consumăm timpi fără anvergură. Puterea de sacrificiu este o calitate care astăzi absentează din virtuţile înalţilor în stat. Manualele noastre de istorie ar trebui să înceapă şi să sfârşească prin evocarea Regelui Ferdinand şi Reginei Maria, care au pus ţara mai presus de orice şi de oricine, chiar şi de sângele lor.

Întorcându-mă la fotografie, scopul nu a fost acela de a mă da regină. Poetul Lucian Avramescu este de părere că imaginea unui loc trebuie să aibă încadrată și viață, altfel ar intra în banalitatea unei vederi oarecare.

E drept că așezându-te pe jilțul din piatră și gândidu-te la regină, te traversează pentru o clipă simțăminte din vremurile acelea nobile.

La Muzeul Pietrei, multe dintre tinerele care se vor pentru o clipă regine, se ridică grăbite când aud că Regina Maria a avut șase copii. Deși nu este cazul, nu tronul se face vinovat. Dar acesta este alt subiect.

Powered by VA Labs
© 1991- 2024 Agenția de Presă A.M. Press. Toate drepturile rezervate!