AM Press Logo
Muzeul Pietrei

Grevă spontană la CFR. Oamenii au așteptat și șase ore. „O grevă anapoda, sfidând normele de bun simț și obligațiile CFR”

Angajații CFR care se ocupă cu repararea locomotivelor au declanșat luni dimineața o grevă spontană, nemulțumiți de înghețarea salariilor. Liderul sindicaliștilor susține că, dacă protestul continuă, nu vor mai fi condiții pentru a asigura transportul feroviar.

În Gara de Nord, niciun tren nu a mai plecat și nici nu a mai sosit luni dimineață, întârzierile ajungând la câteva ore. Situații similare au fost și în alte gări.

Un călător care urma să plece, la prânz, din Gara de Nord, spre Ploiești, a declarat pentru AMPRESS, că „oamenii au fost anunțați cu multă bucurie în glas, că tocmai s-a declanșat o grevă spontană a CFR”.

Întrebat care era atmosfera acolo, domnul care a așteptat șase ore în Gara de Nord, ne-a declarat: „O atmosferă balcanică. Oamenii care așteptau erau pașnici, demonstrând cât de răbdător este acest popor. Nimeni nu ne spunea nimic, cât durează greva, de ce s-a declanșat, nimeni nu își cerea scuze pentru disconfortul creat.

Oamenii în vârstă, speriați, erau sunați de copii, de nepoți. Un peisaj înduioșător. Din când în când, câte un călător optimist anunța că plecăm. Era doar optimism.
O grevă anapoda, sfidând normele de bun simț și obligațiile CFR. Nu așa se face o grevă. Nu pedepsind călătorii, punându-i în situația unor ostatici. Rușinos ce-au făcut.

Cei care ne-au ținut 5-6 ore pe loc sau ne-au invitat să ne luăm banii pe bilete și să alegem, implicit, alt mijloc de transport, merită să pățească zilnic, timp de cel puțin un an chestia asta și să ne spună apoi, dacă le-a plăcut.

O grevă anapoda și nedemocratică. Nu se poate să oprim orice, oricând, oricum. Există dialogul social, informarea publică, există negociere. Gesturile teribiliste n-au ce căuta în management. Scopul unei greve nu poate fi să sufere oameni nevinovați. Chiar și conflictele au sau ar trebui să aibă regulile lor”.

AMPress

© 1991- 2024 Agenția de Presă A.M. Press. Toate drepturile rezervate!