• Home
  • Știri
  • Greve majore în Franța. Președintele, ironizat și asemănat cu Thatcher: „Margaret Macron, de data asta câștigăm!”

Greve majore în Franța. Președintele, ironizat și asemănat cu Thatcher: „Margaret Macron, de data asta câștigăm!”

Margaret Macron

Programul de reforme al președintelui Emmanuel Macron se confruntă cu un moment de răscruce, în condițiile în care sindicatele franceze organizează, joi, o zi de greve și proteste în masă împotriva planurilor sale de a crește vârsta de pensionare.

Un nou proiect de lege care urmează să treacă prin parlament va crește vârsta oficială la care oamenii pot înceta să lucreze de la 62 la 64 de ani, anunță BBC, potrivit b1tv.ro.

Multe școli și alte servicii publice vor fi închise. Pe aeroportul Orly din Paris, unul din cinci zboruri a fost anulat.

La Paris și în alte orașe sunt așteptate manifestații de amploare, la care sunt așteptate zeci de mii de persoane, unde poliția va fi în forță în caz de violențe din partea infiltraților de ultra-stânga „black bloc”.

Conform propunerilor prezentate la începutul acestei luni de premierul Élisabeth Borne, din 2027, oamenii vor trebui să lucreze 43 de ani pentru a beneficia de o pensie completă, față de 42 de ani în prezent.

Considerată de guvern drept o măsură vitală pentru a proteja sistemul francez de pensii pe cote-părți, reforma se dovedește a fi extrem de nepopulară în rândul publicului – 68% dintre aceștia declarându-se împotrivă, potrivit unui sondaj IFOP realizat săptămâna aceasta.

Toate sindicatele din țară – inclusiv așa-numitele sindicate „reformiste”, pe care guvernul spera să le câștige de partea sa – au condamnat măsura, la fel ca și opoziția de stânga și de extremă dreapta din Adunarea Națională.

Parteneri