Proiectul de lege privind măsurile fiscal bugetare a fost pus în dezbatere publică marți dimineață de către Ministrul Finanțelor.
Proiectul are trei elemente componente: cotele de TVA, sunt măsurile care privesc reducerea cheltuielilor bugetare – vorbim de reducerea de posturi de secretar de stat, posturi de consilieri ai președinților de consilii Județene ale prefecților dar și ale primarilor și se vor desființa 2000 posturi neocupate din aparatul public, însă există și măsuri de combatere pentru tot ceea ce înseamnă evaziune fiscală.
Potrivit stiri.tvr.ro, sunt 82 de pagini în acest act normativ. Au fost foarte multe discuții pe acest proiect cu mediul privat, cu sindicatele și au fost și foarte multe nemulțumiri.
Prin măsurile pe care vrea să le aplice începând cu data de 1 octombrie o parte dintre ele, iar celelalte de 1 ianuarie 2024, Executivul vrea să acopere gaura din buget de 45 de miliarde de lei.
Marți, la ora 16:30 premierul se va întâlni cu reprezentanții primarilor de municipii, cu reprezentantii președinților de consilii Județene dar și cu primarii din comunele din România pentru a discuta deaorece multe din măsurile din acest proiect vor avea un impact direct pe asupra a tot ce înseamnă administrația publică locală, deaorece vor desființa foarte multe posturi.
Proiectul va fi aprobat prin procedura asumării răspunderii Guvernului.
Primul pas va fi cel prin vare Guvernul va aduce la cunoștința Birourilor Permanente ale celor două Camere printre o scrisoare intenția de a asuma răspunderea
Pasul doi – Birourile Permanente ale celor doua Camere, după primirea scrisorii Guvernului, în ședință comună, vor stabili ordinea de zi și programul sedintei în care Guvernul își va asuma răspunderea, dar și termenul până la care se pun se pot depune amendamente de către deputați și senatori.
Pasul trei – Amendamentele depuse în termenul stabilit vor fi comunicate Guvernului pentru a fi analizate în vederea stabilirii care vor fi acceptate și care vor fi respinse.
Pasul patru – Guvernul va comunica Parlamentului amendamentele acceptate iar apoi urmează următoarea etapă.
Într-o ședință comună premierul Marcel Ciolacu va declara în mod expres faptul că Guvernul își angajează răspunderea asupra proiectului de lege și va motiva recurgerea la această cale de promovare a unui proiect, urmată de prezentarea continutului adică va prezenta aceste măsuri fiscale.
Din acest moment începe să curgă termenul de trei zile pentru depunerea unei moțiuni de cenzură. Dacă nu se depune o moțiune de cenzură până la epuizarea termenului de trei zile proiectul de lege se consideră adoptat.
Urmează o altă procedură foarte, după expirarea a două zile, dacă legea nu a fost atacată la Curtea Constituțională se transmite președintelui României Klaus Iohannis pentru promulgare.
Continuarea aici