• Home
  • Știri
  • Guvernul, apel către populație să nu folosească apa potabilă în scop agricol: Peste 70% din țară, afectată de diverse faze ale secetei

Guvernul, apel către populație să nu folosească apa potabilă în scop agricol: Peste 70% din țară, afectată de diverse faze ale secetei

seceta 1

„Respectarea restricţiilor privind consumul de apă este o datorie civică”. Este declaraţia cu care premierul a deschis sedinţa de guvern de miercuri. Nicolae Ciucă face apel la populaţie să înţeleagă cât de necesar este să reducem consumul de apă în această perioadă, în care seceta face ravagii în ţară.

Ministrul Mediului a anunţat că urmează câteva săptămâni călduroase, cu fenomene meteo extreme, care vor accentua şi mai mult problemele deja existente.

„Facem încă o dată, în mod repetat, apel la populație, ca în această perioadă să utilizeze apă potabilă strict pentru consumul din gospodărie, pentru consumul pentru care se face, se pregătește, se produce, practic, apa potabilă. Este o risipă pe care nu ne-o permitem acuma, să folosim această apă potabilă în scop agricol, să folosim apă potabilă trecută prin captare, prin tratare, prin pregătire pentru a fi potabilă, să folosim pentru scop agricol, pentru irigații”, a spus ministrul Mediului, Tanczos Barna, potrivit stiri.tvr.ro.

„Ne referim strict la folosirea apei în gospodărie – în curte, în grădină, în acele mici suprafețe care sunt anexate caselor, grădinilor, curților, nu vorbim de irigațiile la scară largă. Acolo ANIF-ul (Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare) împreună cu ANAR-ul (Administrația Națională Apele Române) asigură în momentul de față necesarul de apă, nu sunt probleme semnificative. Apelul îl fac către cei care folosesc apa potabilă care intră prin țeavă în curte, vine dintr-un sistem de captare, tratare, alimentare a localității cu apă potabilă, ca acea apă să nu fie folosită în scop agricol, pentru că nu este o apă care să fi fost produsă în acest scop – creșterea exagerată a consumului în această perioadă secetoasă periclitează exact localitatea respectivă, periclitează siguranța alimentării cu apă potabilă exact în localitatea în care nu se înțelege că, din păcate, câteva săptămâni, va trebui să nu folosească această apă pentru irigații”, a precizat ministrul, răspunzând întrebărilor adresate de jurnaliști.

„Sunt 3 elemente care sunt importante din punctul nostru de vedere – urmărirea și analiza fenomenului de secetă pedologică, urmărirea și prognozele pe fenomenele extreme, astfel încât atât ISU, cât și autoritățile locale să fie informate în timp cu privire la fenomenele care sunt prognozate de ANM și urmărim rezervele strategice de apă la nivel național”, a declarat ministrul Mediului în debutul ședinței de guvern.

„În ceea ce privește seceta pedologică, putem afirma că peste 70% din țară este afectată de diverse faze ale secetei pedologice – moderată, puternică sau extremă. Avem, din păcate și zone cu secetă pedologică extremă, câteva zone relativ restrânse unde aprovizionarea cu precipitații este optimă, la nivel de 0-100 de cm a solului, a stratului unde se măsoară umiditatea”, a adăugat el.

„Pe fenomenele extreme, concluziile sunt următoarele: sunt câteva zone afectate de o secetă extrem de puternică, în paralel cu fenomenele de ploi și de furtuni, grindină, care se anunță practic în paralel cu valul de căldură. Este o situație destul de ciudată, dar reală, probabil generată de schimbările climatice, avem avertizări meteo în paralel pe secetă și pe fenomene extreme și cantități uriașe de apă pe anumite bazine hidrografice. Acolo unde se previzionează, se prognozează aceste fenomene extreme, mai ales cele de viituri, acolo lucrăm în strânsă colaborare cu ISU și autoritățile locale pentru a anunța acele posibile evenimente”, a mai arătat ministrul.

Parteneri