• Home
  • Știri
  • Guvernul ar pregăti o nouă ordonanță a austerității (surse)

Guvernul ar pregăti o nouă ordonanță a austerității (surse)

guvern 1

O nouă ordonanță a austerității este pregătită de Guvern. Intenționează să taie bugetul Educației și să mărească salariile profesorilor doar cu 30 la sută anul viitor, nu cu 40 % așa cum a promis în timpul grevei dascălilor.
Și cum veștile proaste nu vin singure, noul proiect de ordonanță prevede ca bugetarii civili să primească libere, nu bani pentru zilele de sâmbăta, duminică lucrate. În plus, majorarea contribuției la pilonul II de pensii ar putea fi amânat cu doi ani.

Salariile profesorilor vor fi crescute cu 13 % din ianuarie și cu 7 la sută de la 1 august. Așadar, o majorare de doar 20% anul viitor, deși negocierile critice din timpul grevei prevedeau un procent mai mare. Noile prevederi apar în proiectul unei ordonanțe de urgență în care se propune și creșterea salariilor demnitarilor cu 5 %, notează stiri.tvr.ro.

Nicolae Ciucă, liderul PNL: Pentru anul 2020 creșterea salarială pentru învățământ va fi de 20% (…) Noi ne-am asumat să creștem salariul cu 30 la sută, în anul 2023 și cu diferența până la 50 la sută în 2024.

Cătălin Drulă, lider USR: Este încă unul dintr-o lungă serie de acte neconstituționale, Făcute de Guvernul Ciolacu. Această ordonanță, dacă vă uitați, la fiecare articol spune derogă de la legea cutare, derogă de la lege și iar derogă.

O altă noutate ar fi faptul ca bugetarii vor primi libere, nu bani pentru orele lucrate în weekend. Aceasta prevedere nu se aplica și bugetarilor militari.

O nemulțumire este legată și de propunerea ca majorarea contribuției la pilonul II de pensii private cu un punct procentual de la 1 ianuarie să fie amânată cu 2 ani.

Continuarea aici

Parteneri