• Home
  • Prima
  • Guvernul liberal taie 30 la sută din banii de subvenţionare a partidelor. Milioane de lei erau…

Guvernul liberal taie 30 la sută din banii de subvenţionare a partidelor. Milioane de lei erau…

citu 1

Surse guvernamentale au declarat pentru Europa Liberă că subvenția acordată partidelor în 2020 urmează să fie redusă cu 30% față de anul în curs. Partidele parlamentare au beneficiat în 2019 de cea mai mare subvenție acordată vreodată, datorită unui amendament al fostului trezorier PSD.

În proiectul de buget pe anul viitor se prevede că suma totală acordată partidelor parlamentare va fi de aproape 180 de milioane de lei. Suma este în scădere cu aproape 30% față de cea din acest an, când partidele au încasat în total peste 250 de milioane de lei. Va fi astfel o economie la buget de aproape 70 de milioane de lei.

Noua lege privind finanțarea partidelor și a campaniilor electorale a fost votată în 2015. Din acel moment, formațiunile politice au primit dreptul a folosi banii publici în campaniile electorale, iar contribuțiile private au fost decontate după alegeri de Autoritatea Electorală Permanentă. Rambursarea se baza pe documente justificate și se acorda dacă competitorul electoral a trecut de pragul de 3%.

Subvenția acordată partidelor a fost un subiect de dispută și la realizarea bugetului pe anul care se încheie. Inițial, social-democrații conduși de Liviu Dragnea doreau ca partidele să încaseze 400 de milioane de lei, dar în urma dezbaterilor s-a ajuns ca suma finală să fie redusă la 250 de milioane de lei. Liberalii taie şi din această sumă 30 la sută-

PSD, principalul beneficiar al subvenției

În stabilirea cuantumului subvenției se iau în considerare rezultatele de la alegerile locale și parlamentare din 2016, pentru legislatura în curs. PSD a fost principalul beneficiar al sumelor venite de la bugetul de stat în ultimii ani, pentru că a avut cel mai mare scor electoral.

Banii primiți de partide au crescut însă într-un ritm amețitor. Totul datorită politicii promovate de PSD, dar acceptată tacit și de celelate partide. La începutul anului 2018, s-a schimbat formula de calcul a subvenției, după un amendament introdus de fostul trezorier al PSD, Mircea Drăghici.

Spre exemplu, PSD a încasat în 2017, primul an după câștigarea alegerilor, o subvenție de 16,5 milioane de lei. Subvenția a ajuns în 2019 să atingă pragul record de 143,7 milioane de lei. În 2018, în vistieria social-democraților au intrat peste 96 de milioane de lei.

Proporțional, suma a crescut pentru toate partidele datorită amendamentului Drăghici.

Subvenție partide în 2019

PSD – 143,7 milioane

PNL – 65,8 milioane

USR – 19,3 milioane

ALDE – 14,3 milioane

PMP – 9,3 milioane

Deși are dreptul să primească subvenție ca partid politic, UDMR a preferat să primească sumele alocate minorităților naționale, deoarece încasează mai mulți bani.

Partidele nu sunt transparente în cheltuirea banului public

Deși primesc bani de la bugetul de stat, partidele nu excelează la capitolul transparență. Ele nu își fac publice contractele semnate, electoratul nu știe pe ce sume sunt semnate astfel de conracte și, mai ales, cine sunt furnizorii de servicii plătite din bugetul de stat pentru partide. De asemenea, la secret sunt ținute și sumele plătite în campanie electorală televiziunilor. Toate aceste informații ajung la Autoritatea Electorală Permanentă și la Curtea de Conturi, care publică anual un raport privind sumele generale cheltuite de partide. Nu există însă un raport defalcat privind sumele plătite de partide.

Spre exemplu, fostul trezorier al PSD, Mircea Drăghici, este trimis în judecată pentru delapidare și folosirea subvenției în alte scopuri. Social-democratul a fost în cărți la începutul acestui an pentru preluarea funcției de președinte al Autorității Electorale Permanente, dar a fost retras de PSD pe ultima sută de metri. AEP este instituția care are rolul de a verifica modul în care partidele politice cheltuiesc banii primiți de la bugetul de stat.

Mai mult pe România.Europaliberă.org

Parteneri