• Home
  • Prima
  • Hepatita misterioasă care afectează grav copiii a ajuns în România. Medicii sunt în alertă

Hepatita misterioasă care afectează grav copiii a ajuns în România. Medicii sunt în alertă

copil bolnav 1

Este alertă în 11 țări europene unde au fost descoperite aproape 170 de cazuri de hepatită acută cu origini necunoscute la copii. Cele mai multe îmbolnăviri sunt în Marea Britanie. Dar și România e pe lista statelor care au înregistrat astfel de cazuri grave, notează stiri.tvr.ro.

Dintre cazurile depistate, cel puțin un copil a murit și alți 17 au avut nevoie de transplant hepatic, potrivit OMS.

„Nu este încă clar dacă a existat o creștere a cazurilor de hepatită sau o creștere a gradului de conștientizare a cazurilor de hepatită care apar în ritmul așteptat, dar nu sunt detectate. Deși un adenovirus este o ipoteză, sunt în desfășurare investigații pentru a determina cauza”, a spus OMS într-un comunicat.

Sindromul clinic „printre cazurile identificate este hepatita acută (inflamația ficatului) cu enzime hepatice semnificativ crescute”, se arată în comunicat. Mulți pacienți au raportat simptome gastrointestinale, cum ar fi dureri abdominale, diaree și vărsături „precedate de prezentare cu hepatită acută severă”, precum și niveluri crescute de enzime hepatice. Majoritatea cazurilor nu raportat febră, iar virusurile obișnuite care provoacă hepatită virală acută – cum ar fi virusurile hepatitei A, B, C, D și E – nu au fost detectate în niciunul dintre aceste cazuri, potrivit OMS.

OMS a anunțat în urmă cu două săptămâni că analizează cazuri de hepatită cu origine necunoscută depistate la zeci de copii din Marea Britanie. Numărul lor a ajuns acum la 114. Între timp, au apărut și 13 cazuri în Spania, 12 în Israel, 9 în Statele Unite și un număr mai mic de cazuri confirmate în Danemarca, Irlanda, Olanda, Italia, Norvegia, Franța, România și Belgia, potrivit OMS.

CDC a recomandat testarea pentru adenovirus la copiii cu hepatită atunci când cauza este necunoscută, adăugând că testarea sângelui cu totul – nu doar a plasmei sanguine – poate da rezultate mai bune.

O fetiță de 4 ani din București este internată în spital cu o formă gravă de hepatită, pe care medicii o numesc fulminantă. Informația a fost confirmată pentru Știrile TVR de ministrul Sănătății, Alexandru Rafila. Infecționiştii români au primit notificări de la Direcțiile de Sănătate Publică la jumătatea lunii aprilie, prin care li se atrăgea atenția despre existența acestor cazuri de hepatită acută în lume.

Nu toţi copiii au avut nevoie de internare. Dar din cei 169, 17 au nevoie de transplant hepatic. OMS anunță și că a fost înregistrat cel puțin un deces.

Cadrele medicale iau in calcul ca infecția ar putea fi provocată de adenovirus, pentru că în cazul a 74 de copii analizele au arătat prezența acestuia.

Principalele simptome ale acestei forme de hepatită sunt icterul, greața, vărsăturile, diareea și durerile abdominale.

Parteneri