• Home
  • Știri
  • Ialomițianu: „E grav că mulți fermieri vor da faliment. Statul trebuie să intervină să îi protejeze”

Ialomițianu: „E grav că mulți fermieri vor da faliment. Statul trebuie să intervină să îi protejeze”

gheorghe ialomitianu 2

Fostul ministru de Finanțe Gheorghe Ialomițianu spune că statul trebuia să intervină și să îi sprijine pe fermierii români, care se confruntă cu grave probleme după ce piața cerealelor s-a prăbușit ca urmare a produselor aduse din Ucraina.

„Nu suntem într-o funcționare normală a pieței din România. E vorba despre acea criză determinată de războiul din Ucraina. Vedeți niște restricții pe energie, pe gaze au dus la creșterea prețurilor și aici trebuia o superimpozitare pentru că au obținut profituri foarte mari, iar aici la libera circulație a grâului din Ucraina care nu e nici de calitate și a creat un blocaj în import, aici statul trebuia să intervină și să ajute pe fermierii români. Trebuie să venim cu niște facilități fiscale, chiar subvenționarea dobânzilor, niște garanții, aici trebuie să intervină statul, ăsta e rolul statului când apar aceste derapaje de la funcționarea economiei. Aici statul trebuia să intervină până vine ajutorul de la UE”, a spus Ialomițianu, la postul B1TV.

Totodată, acesta a avertizat că fermierii riscă să dea faliment în absența unui sprijin din partea statului.

„E grav că mulți fermieri vor da faliment, se va pune în pericol producția de anul acesta dacă nu îi ajutăm. E vorba de bani pentru finanțarea activității agricole din acest an, irigații, îngrășământ, aici trebuie să intervină statul pentru că sunt niște situații, nu putem să nu acceptăm ceea ce s-a decis la nivelul Comisiei Europene, dar statul trebuie să intervină să protejeze. E concurență neloială, e blocaj în port. Aici și ministrul Daea, și ministrul Grindeanu trebuia să intervină, la nivelul Guvernului trebuiau să intervină”, a precizat Ialomițianu.

Parteneri