ÎCCJ, în dosarul „Gala Bute”: Scopul pedepsei aplicate Elenei Udrea, atins doar prin privarea de libertate

Scopul pedepsei aplicate Elenei Udrea poate fi atins doar prin privarea de libertate, se arată în motivarea sentinței pronunțate de Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) în dosarul „Gala Bute”.

Potrivit Agerpres, instanța a mai apreciat că gravitatea faptelor comise este sporită de faptul că atât Elena Udrea, cât și alți inculpați din dosar ocupau funcții importante în stat.

„Astfel, infracțiunile comise sunt de o gravitate sporită având în vedere că persoane deținând funcții publice importante la cel mai înalt nivel — ministru, director general al Companiei Naționale de Investiții, secretar general al ministerului sau consilier personal al ministrului — s-au implicat în mecanisme infracționale pentru favorizarea anumitor operatori economici dispuși la rândul lor să ‘restituie’ un procent din sumele încasate, cu consecința atingerii semnificative a principiului liberei concurențe și însușirii, fără drept, a unor importante sume de bani folosite de inculpata Udrea Elena Gabriela în interesul său personal sau al Organizației PDL București. (…) Scopul educativ și preventiv al pedepsei aplicate inculpatei Udrea Elena Gabriela nu poate fi atins decât prin privare de libertate, având în vedere gradul de pericol social ridicat al faptelor comise, cuantumul deosebit de ridicat al sumelor de bani primite cu titlu de mită, calitatea în care a comis faptele — aceea de ministru, prejudiciul însemnat cauzat Ministerului Dezvoltării Regionale și Turismului”, se arată în motivare.

Distribuie prietenilor

Conform aceleiași surse, instanța a ținut cont la stabilirea pedepselor și de modalitatea de săvârșire a infracțiunilor reținute în sarcina inculpaților, dar și de cuantumul sumelor pe care Elena Udrea este acuzată că le-a primit ca mită.

 

Fostul ministru Elena Udrea a fost condamnată de ÎCCJ, pe 29 martie, la 6 ani de închisoare cu executare în dosarul „Gala Bute”, sentința nefiind definitivă.