• Home
  • Prima
  • Importăm mai mult față de anul trecut. Creșteri mari la alimente și combustibili

Importăm mai mult față de anul trecut. Creșteri mari la alimente și combustibili

cartofi piata

România e tot mai dependentă de importuri. În primele luni ale anului, am adus din alte ţări produse în valoare de aproape 30 de miliarde de euro, mult peste nivelul de anul trecut, notează stiri.tvr.ro. Au crescut, de exemplu, cantitățile importate de alimente și combustibili. Economiștii avertizează că prețurile produselor care vin peste graniţă sunt tot mai mari.

Cartofi din Statele Unite ale Americii și din Egipt, fasole din Brazilia și varză din Macedonia. Sunt doar câteva dintre alimentele importate care ocupă tot mai mult spațiu pe rafturile magazinelor, în defavoarea legumelor și fructelor românești.

Numai în primul trimestru, România a importat alimente și animale vii în valoare de peste 2,3 miliarde de euro, arată statisticile oficiale. Importurile de mâncare au crescut cu peste 16% față de perioada similară a anului trecut.

Pentru consumatori e o problemă în plus, în contextul în care multe dintre alimentele din import au prețuri mai mari decât primăvara trecută, din cauza scumpirilor din energie la nivel internațional, dar și a conflictului din Ucraina, spun analiștii.

Florin Constantin, analist al pieței agricole: Este un trend care începuse anul trecut și s-a continuat cu creșteri de ordinul a câtorva zeci de procente, deja, în primul trimestru al anului. Mă aștept ca prețurile la alimente, cel puțin cele importate, dar și cele locale, să continue să crească în următoarele două, trei luni.

Și importurile de combustibili s-au majorat cu 120% față de primăvară trecută. Prețurile au crescut la pompă, în contextul în care cotația barilului de petrol a atins valori record, după începutul războiului din Ucraina.

Continuarea aici

Parteneri