În viață, să fugim de pilda trădătorului Iuda!

 

Învață să fii creștin, spune un preot, fiindcă adesea nu știi ceea ce te declari a fi și chiar ești. Sâmbăta Mare este o zi de reculegere. Trupul îmbălsămat a lui Iisus s-a odihnit în mormântul oferit de influentul Iosif din Arimateea. În Sâmbăta Mare creștinii își amintesc înmormântarea lui Iisus. Sâmbăta Mare, o zi a tăcerii și creștinii se pregătesc să participe la minunea Învierii lui Iisus.
După moartea lui Iisus cei doi discipoli au intervenit la Pilat
Toate documentele religioase mărturisesc că discipolii lui Iisus, Iosif din Arimateea şi Nicodim, nu şi-au manifestat deschis simpatia faţă de Hristos când El a fost în viaţă. Prudența i-a ocrotit de răzbunarea lui Pilat care i-ar fi pedepsit drastic. În mod cert, dacă Iosif și Nicodim și-ar fi exprimat admirația față de Iisus, Pilat i-ar fi exclus din Sinedriu. Numai după moartea Învățătorului lor, cei doi discipoli au intervenit la Pilat, cerându-i aprobarea să-L îngroape pe Iisus.
Pregătiri pentru înmormântarea lui Iisus
Evangheliştii menţionază că sărmanii ucenici ai lui Iisus n-ar fi reuşit să obţină favoarea primită de Iosif şi Nicodim, contemporani bogaţi şi influenţi, de a-L îngropa pe Iisus. Iosif și Nicodim au coborât trupul lui Iisus de pe cruce. Mai mult, Nicodim a pregătit aproape o sută de litri de smirnă şi de aloe, pentru ritualul de ungere a trupului Lui Iisus. În această privință, documentele vremii menţionează opiniile contemporanilor care spuneau că nici celui mai respectat om din Ierusalim nu i se făcuse aşa o mare cinste după moarte. Totodată, ucenicii lui Iisus au fost surprinşi de faptul că aceşti oamenii bogaţi şi respectaţi ai cetăţii erau atât de interesaţi de îngroparea Domnului lor. După ritualul de ungere cu mirodenii, trupul lui Iisus a fost pus într-un mormânt nou.
În fața lui Pilat, iudeii și-au exprimat îngrijorarea
În acest timp, fără să-şi exprime deschis teama, iudeii l-au căutat pe Pilat şi i-au spus: “Ne-am adus aminte că Înşelătorul acela a spus, pe când trăia, că după trei zile se va scula. De aceea, este bine să porunceşti să se întărească paza la mormânt”. Pilat a fost de acord ca mormântul lui Iisus să fie foarte bine păzit: “Da, să aveţi strajă; să mergeţi şi s-o întăriţi cum ştiţi”.
Mormântul a fost pecetluit cu o piatră
Imediat, clevetitorii au întărit mormântul cu strajă şi l-au pecetluit cu o piatră mare. După ce a trecut Sâmbăta, când se lumina de ziuă, Maria, Magdalena şi cealaltă Marie au venit să vadă mormântul.
Îngerul Domnului a vestit că Iisus s-a sculat din morţi
Deodată, s-a făcut un cutremur mare, îngerul Domnului a coborât din cer, a venit şi a prăvălit piatra şi s-a așezat deasupra acesteia. Femeile s-au apropiat de mormânt, iar îngerul le-a spus: “Nu vă temeţi: eu ştiu că-l căutaţi pe Iisus cel răstignit. El s-a sculat precum a zis; veniţi să vedeţi locul unde a zăcut. Şi degrabă mergeţi şi spuneţi ucenicilor Lui că s-a sculat din morţi”. Dar când ele mergeau să vestească acest lucru, Iisus le-a întâmpinat şi le-a spus: “Nu vă temeţi, vestiţi fraţilor mei să meargă în Galileea şi acolo mă vor vedea.” Femeile, foarte bucuroase şi emoţionate au plecat să ducă mesajul. Vestea Învierii s-a răspândit destul de repedeîn tot ținutul. De teamă, Pilat care era vinovat de moartea lui Iisus, s-a închis în casă, iar Caiafa încerca să stabilească ordinea în rândul mulţimii şocate de vestea Învierii.
Tradiţii pentru împliniri şi sănătate
În viață, să fugim de pilda trădătorului Iuda!
În Sâmbăta Mare, ultima zi de post, credincioşii transmit din generaţie în generaţie un mesaj al dreptei credinţe: „Să fugim ca de foc de pilda trădătorului Iuda”.
În această zi se sacrifică mielul, iar femeile pregătesc preparatele tradiţionale pentru Paşte: drobul, friptura şi borşul de miel.
Un ritual pentru un pom roditor
Ca să fim sănătoşi şi norocoşi până la Paştele următor, oasele mielului rămase de la masa Pascală nu se aruncă. Acestea se îngroapă la rădăcina unui pom roditor-măr sau păr, iar acesta va avea fructe din belșug.
Credincioșii se înnoiesc în această zi
În această zi se fac retuşuri la hainele noi pe care le vom purta în zilele de Paşte.
Pentru a avea spor în munca lor, pentru a fi sănătoşi, prin tradiţie, se spune că este bine ca femeile să poarte în seara Învierii şi în ziua de Paşte măcar o cămaşe nouă, iar bărbaţii să se înnoiască şi ei cu o pălărie.
Dacă în săptămâna Patimilor (de luni şi până sâmbătă) credincioşii au îmbrăcat haine cernite, în noaptea Învierii ei îşi schimbă hainele şi se îmbracă şi cu haine albe.
Credincioșii merg la biserică să primească Lumină!
Sâmbătă noaptea credincioşii merg la biserică să primească Lumină. La ora 12, preoţii ies din biserică împreună cu toţi credincioşii veniţi la slujba Învierii să asculte Sfânta Evanghelie şi să primească lumină.
După răspândirea luminii sfinte, preotul spune :”Hristos a înviat!”, iar credincioşii trebuie să răspundă :”Adevărat a Înviat!. După acest moment, slujba se continuă în biserică, până dimineaţa, la orele 4. Credincioşii vor primi Paşte după ce acesta a fost binecuvântat de preot. La plecarea spre casă, fiecare credincios este bine să ducă în căminul său lumânarea aprinsă la Înviere, simbolul Învierii lui Hristos.
Sâmbătă noaptea se deschid cerurile
Sâmbătă seara se deschid cerurile, iar sufletele rudelor decedate vin în căminul unde au locuit înainte de plecarea în eternitate. În memoria lor se împart pachete săracilor. Tot sâmbătă noaptea nu trebuie să dormim, pentru că atunci când se deschid cerurile Dumnezeu să ne privească până-n adâncul sufletului şi să poată vedea cea mai fierbinte dorinţă a noastră.

Citește mai mult pe click.ro