Incendiu la Sângeru. Valorile Muzeului Sătesc, salvate. Arhiva seculară a primăriei, distrusă în totalitate

DSCN0615 300x225 2DSCN0636 300x225 2Incendiul izbucnit la Conacul Bozianu, duminică, în jurul orelor 14.00, a fost stins în urma intervenției sătenilor și apoi a echipajelor de pompieri sosite la fața locului. „Toate obiectele de valoare din Muzeu, icoane, mărturii istorice, costume populare, cărți și monografii vechi, au fost scoase de cetățeni, polițiști și pompieri”, a declarat pentru AMPRESS, Gabriela Nicolau, responsabil zonal din partea Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Prahova, aflată cu întreaga conducere județeană la fața locului.
”Am pus la dispoziția Muzeului o sală mare din clădirea grădiniței, aflată în apropiere, și toate bunurile muzeale au fost salvate”, ne-a declarat Gheorghe Radu, primarul comunei Sângeru.
Din păcate, birourile anexă aparținând Primăriei, în care se aflau arhiva de secole a localității, documentele evidenței populației, au ars în totalitate, a mai spus primarul.
Incendiul, al doilea în ultimii ani, a pornit de la centrala termică a Muzeului și s-a extins punând în pericol întregul complex muzeal „Conacul Bozianu” din Sângeru, inclusiv biserica aflată în imediata apropiere.

Giorgiana Radu, AMPress