Începe Postul Crăciunului, postul bucuriei

postul craciunului 1

Postul Crăciunului este unul dintre cele două mari posturi din an și se ține de credincioși timp de patruzeci de zile înainte de sărbătoarea Nașterii Domnului. Postul reprezintă curățirea fizică și spirituală, iar primul pas este eliminarea alimentelor de origine animală și înlocuirea lor cu cele vegetale.

Conform tradiției bisericii ortodoxe, Postul Crăciunului este un post al bucuriei și, spre deosebire de Postul Paștelui, acesta nu este la fel de aspru. Pe toată durata lui sunt multe zile cu dezlegare la peşte, ulei și vin.

Se lasă sec în seara zilei de 14 noiembrie, însă când această dată cade miercurea sau vinerea, se lasă sec cu o zi mai înainte.

Anul acesta, Postul Crăciunului va fi în perioada 15 noiembrie – 24 decembrie.
Postul Crăciunului amintește de postul îndelungat al patriarhilor și drepților din Vechiul Testament, în așteptarea venirii lui Mesia – Izbăvitorul.

Prin durata lui de 40 de zile, acest post aduce aminte și de postul lui Moise de pe Muntele Sinai, când acesta aștepta să primească cuvintele lui Dumnezeu, Decalogul, scris pe lespezile de piatră ale Tablelor Legii.

În Postul Crăciunului se obișnuiește ca toți credincioșii să postească de carne, lapte, brânză și ouă, în timp ce lunea miercurea și vinerea se consuma mâncare fără ulei și fără vin.

Parteneri