AM Press Logo
Muzeul Pietrei

Incidente la școala de vară a tineretului maghiar de la Tușnad. Viktor Orban: MAE român mi-a spus despre ce să nu vorbesc

Incidente la Tuşnad, acolo unde este in plina desfăşurare Universitatea de Vară a Tineretului Maghiar din România. Câteva zeci de membri ai unor organizații naționaliste au forțat cordonul de securitate și au vrut să ajungă în zona unde premierul ungar, Viktor Orban, susținea un discurs, dar au fost opriți de jandarmi.

Politicianul ungar a declarat, sâmbătă, că Ministerul român al Afacerilor Externe i-a trimis un material în care i-a spus despre ce poate să vorbească şi despre ce nu poate, context în care oficialul ungar a atras atenţia că ţara sa va prelua preşedinţia UE şi “un obiectiv principal al Ungariei” va fi sprijinirea României în demersul de aderare la spaţiul Schengen.

Mai mulți membrii ai unor organizații autointitulate “ortodoxe” au forțat cordonul de jandarmi care asigura spațiul de securitate din jurul scenei unde au avut loc discursurile oficialilor maghiari, inclusiv cel al premierului Viktor Orban. S-au îmbrâncit cu jandarmii, dar aceștia au reușit să îi calmeze.

Până la finalul discursurilor, nu au mai existat alte incidente.

În discursul său, premierul Viktor Orban a făcut mai multe declarații controversate, în special cu privire la Ministerul Român de Externe, despre care susține că i-ar fi recomandat ce subiecte să nu abordeze la Universitatea de vară a tineretului maghiar. Intervențiile sale au fost adesea întrerupte de aplauze.

“Mă sfătuiesc să nu vorbim despre lucruri care pot jigni sentimentele românilor şi mi le enumeră. Simboluri naţionale, despre asta nu am să vorbesc, dar îi salut pe cei care au venit cu steaguri maghiare și secuiești. Să nu vorbim despre drepturile colective ale minorităţilor. Bine, nici despre asta nu am să vorbesc, dar constat că aceste drepturi există şi maghiarii de aici sunt îndreptăţiţi să le aibă”, a spus Orban, potrivit stiri.tvr.ro.

© 1991- 2024 Agenția de Presă A.M. Press. Toate drepturile rezervate!