• Home
  • Prima
  • Înmormântarea prinţului Philip, organizată ca în cazul fostei regine-mamă (mama reginei Elisabeta a II-a), fără să îmbrace forma unor funeralii de stat

Înmormântarea prinţului Philip, organizată ca în cazul fostei regine-mamă (mama reginei Elisabeta a II-a), fără să îmbrace forma unor funeralii de stat

funeralii

Prințul Philip, soțul reginei Elisabeta a II-a Regatului Unit, a fost condus pe ultimul drum, sâmbătă.

La întreaga ceremonie, desfășurată într-un impecabil stil britanic, au luat parte suverana și membri ai familiei regale. Sicriul, în care a fost depus la Castelul Windsor trupul Ducelui de Edinburg, a fost urcat de militari într-un Land Rover special modificat. A fost însoțit de unii membri ai familiei regale care au mers pe jos. Printre ei, Prințul Charles, băieții săi, prinții William și Harry.

Sicriul, pe care se aflau sabia ceremonială a prințului și șapca sa de ofițer de marină, a fost depus în Capela St. George din Windsor, construită în 1475. În ciuda tradiției, nimeni nu a purtat uniformă militară, din respect pentru prințul Harry, care nu mai are dreptul.

Slujba anglicană, oficiată de episcopul de Windsor, David Conner, a evocat trecutul prințului Philips ca ofițer în marină, acțiunile sale internaționale și cele șapte decenii în care a fost alături de Regină și a ajutat-o să traverseze diverse crize politice, sociale sau conflicte.

David Conner a spus: am fost inspirați de loialitatea sa neîncetată față de suverană, de serviciul său în slujba națiunii, de curajul, viziunea și credința sa. Numărul participanților la ceremonia religioasă a fost strict limitat. Ei au fost obligați să respecte rgulile de separare impuse de pandemie.

Prințul Philip, al cărui nume oficial era Ducele de Edinburgh, a murit la 9 aprilie, la vârsta de 99 de ani. Sicriul în care a fost depus trupul său, a fost învelit în culorile steagului de arme al Danemarcei, Crucea Greciei și însemnele nobiliare ale Castelului din Edinburgh și ale familiei Mountbatten.

Prințul Philip a fost omagiat și de elevii școlii pe care a absolvit-o, Gordounstoun, din Scoția.

După încheierea slujbei religioase, sicriul a fost depus în Cavoul Regal amenajat în interiorul Capelei St. George.

Înmormântarea prinţului Philip a fost organizată sub forma unei ceremonii funerare regale, la fel ca în cazul fostei regine-mamă (mama reginei Elisabeta a II-a, n.r.), fără să îmbrace însă forma unor funeralii de stat – o ceremonie rezervată în general doar monarhilor.

Planurile pentru această înmormântare au fost aprobate de regina Elisabeta a II-a şi respectă recomandările Guvernului britanic.

Sursa – stiri.tvr.ro

Parteneri