Institutul Cantacuzino infirmă. România nu poate produce vaccin așa cum nu mai poate produce nimic

Declarațiile unor cercetători din  Timișoara, urmate de declarația premierului Cîțu că suntem în cursa pentru a produce vaccin anti-covid, pe formula noastră sau a altora, a căzut la confruntarea cu realitatea dură din România. Nu putem produce nici pe al nostru, nici pe al altora. Institutul Cantacuzino, rămas fără autorizație,  nu a mai produs niciun vaccin din 2010.

„Nu știm provocarea la care va fi supus Institutul Cantacuzino ca să vă pot da un orizont de timp. Este o hazardare să spunem, în momentul ăsta, când se va întâmpla producția de vaccinuri anti-COVID în România. Deocamdată a fost, cum a spus-o și domnul prim-ministru, doar afirmarea disponibilității României de a participa la acest efort european. În momentul acesta, Institutul Cantacuzino poate participa cu personal, care a fost angrenat în producția de vaccinuri și cu partea de cercetare, dezvoltare. V-am spus, e o discuție prematură. Nu știm ce se va concretiza”, a declarat Florin Oancea, directorul Institutului Cantacuzino la DigiFM.

Reacția vine după ce, în weekend, premierul Florin Cîțu a declarat că România ar putea produce un astfel de vaccin la Institutul Cantacuzino.

Distribuie prietenilor

La rândul lui, Dragoș Damian, președintele Asociației Producătorilor de Medicamente Generice, a explicat la Digi24 că fabricarea medicamentelor și a vaccinurilor reprezintă un proces complex și că este vorba de 7 – 8 faze de producție pentru un medicament de succes și de două ori mai multe pentru vaccinuri.

Ca atare România nu poate produce vaccin, așa cum, conform unui analist ”nu mai produce nimic, calificându-se în cumpărător, de la doctorii și mobilă, până la praz și usturoi”.

D. Dumitru, AMPress