• Home
  • Interviu cu doctor Alin Scarlat: ”Starea de sănătate este starea de armonie între corp-minte-suflet-spirit. Starea de boală este dizarmonia dintre aceste corpuri”

Interviu cu doctor Alin Scarlat: ”Starea de sănătate este starea de armonie între corp-minte-suflet-spirit. Starea de boală este dizarmonia dintre aceste corpuri”

– Domnule doctor, acest interviu va fi publicat mai întâi în AMPRESS, agenție de presă cu prestigiu, înființată și condusă de poetul Lucian Avramescu în 1991, prima agenție cu capital privat înființată după 89, apoi se va regăsi într-o carte la care lucrez, ”Oameni pe care îi știm, dar nu-i cunoaștem” (în sensul că nu îndeajuns). Așadar, noi vă știm, dar vrem să vă și cunoaștem, domnule doctor Alin Scarlat.

– A fost anevois drumul parcurs până la nivelul la care vă aflați astăzi? Care au fost marile piedici, cele pricinuite de oameni sau de sistemul în sine?

-În niciun caz nu pot susține că întreg parcursul meu de la finzalizarea liceului și până astăzi a fost un drum anevoios. Permanent am făcut cu plăcere și dăruire tot ceea ce am avut de făcut. Nimeni nu mi-a impus nimic. Eu mi-am ales calea. Cât despre piedici, pentru mine acestea au însemnat o provocare și toate au fost relativ ușor de depășit. Totdeauna m-am prezentat bine pregătit la concursuri și nici oameni, și nici sistemul, nu au reușit să mă depuncteze.

– Domnule doctor, mulții ani de studii și cercetări în domeniul fitoterapiei nu i-ați adunat doar în cărți, ci ați și concretizat cele aflate. Aveți câteva produse brevetate. Detaliați, vă rog!

-Din anii de școală generală am fost un „căutător” și atât chimia, cât și biologia mi-au oferit răspunsuri în particular. Viața în mijlocul naturii m-a obligat să o studiez, să o cunosc, pentru a putea colabora mai bine. Primele aplecări către studiul plantelor au început în vacanța clasei a X – a când tatăl meu mi l-a prezentat pe moș Gheorghe (strănepot al vraciului Munteniei) care m-a inițiat în tainele Fitoterapiei la nivelul cunoștințelor sale de atunci și mi-a demonstrat pe pacienți că plantele vindecă boli. Cercetările științifice le-am început odată cu debutul în anul II la Facultatea de Medicină Generală Cluj, când fără să cunosc pe nimeni, am ciocănit la o ușă a Catedrei de Botanică Farmaceutică a Facultății de Farmacie din Cluj. Am făcut aceasta deoarece dusesem cu mine un sac cu o plantă despre care aflasem că vindecă ulcerul. Una din marile șanse din viața mea a fost că ușa mi-a fost deschisă de către domnul Prof. Mircea Tămaș (pe atunci șef de lucrări), care probabil impresionat de dorința mea de cunoaștere m-a preluat imediat și m-a îndrumat pe calea cercetării. Faptul că eram student la Medicină și nu la Farmacie nu l-a împiedicat să se ocupe și de mine și împreună am reușit să realizăm într-un colectiv cu mulți specialiști de la Medicină, Farmacie, Chimie, Agronomie, Microscopie electronică, Oncologie, multe cercetări din care au rezultat fie produse medicamentoase, fie brevete de invenție. Cercetările pentru primul meu brevet de invenție le-am finalizat în anul IV de Facultate, o contribuție importantă având-o și viitoarea și actuala mea soție, ea fiind studentă la Farmacie în acea perioadă. Alte două brevete le-am realizat începând cu 2011 și le-am pus în producție în 2016 la Centrul de Cercetare și Microproducție Carpatica Plant Extract Bucov. Până în prezent, în acest Centru am realizat 13 produse medicamentoase de origine vegetală cu ajutorul cărora am salvat mii de vieți.

– Știu că ați descoperit „Cheia longevității”! Împărtășiți-ne-o și nouă.

-În decursul timpului mi-am propus și am realizat mai multe cărți având 3 linii tematice. Am scris 4 cărți de fitoterapie: „Ghid de Terapie Naturistă”, „Mic Tratat de Fitomedicină” vol 1 și 2 – 1700 de pagini și un CD cu 5500 de imagini, „Bazele Fitoterapiei” manual pentru studenți și doctoranzi și „Tratat de Fitomedicină” vol 1 și 2 – 2500 de pagini („carte de lăsat moștenire”).

A doua linie tematică a reprezentat sfaturi pentru îmbunătățirea calității vieții și prelungirea acesteia. În „Cheia longevității” am sistematizat și prezentat cei 14 factori identificați de mine care îmbunătățesc starea de sănătate și prelungesc viața, în balanță cu factorii care duc la îmbolnăviri și scurtarea vieții. „Cheia longevității” reprezintă menținerea permanentă a echilibrului între factorii benefici și cei dăunători vieții.

-Cancerul este o boală tot mai frecventă astăzi, care doar pronunțând-o răstălmăcește. Dumneavoastră ați cercetat îndeaproape factorii de risc și metode de prevenire a acestei boli nemiloase. Domnule doctor, Alin Scarlat, cum prevenim cancerul, cum îl putem ține la distanță?

-A doua carte cu sfaturi prezintă factorii de risc în cancer, factori care fie în mod singular, fie prin cumul duc la dezvoltarea tumorilor maligne în organismul uman. Cunoașterea acestora este foarte importantă deoarece aproximativ 95% dintre aceşti factori sunt factori din jurul nostru care pot fi îndepărtați, influențați, neutralizați și prin aceasta putem face o profilaxie performantă a acestei boli. Factorii genetici reprezintă aproximativ 5% din cauzalitatea acestei maladii cumplite. Următorul volum „Cum prevenim cancerul” ne prezintă metode prin care putem să nu dezvoltăm această boală chiar și în situația prezenței unor factori de risc precum viruși intratabili, radiații sau structuri chimice prezente în viața noastră. Cunoașterea și luarea măsurilor necesare atât individual cât și la nivel de politici naționale de sănătate pot duce la scăderea incidenței acestei maladii, majoritatea factorilor de risc pot fi influențați, îndepărtați sau neutralizați, după cum spuneam.

– În cartea dumneavoastră „Bolile sufletului”, arătați cât de importantă este armonia dintre corp-minte-suflet-spirit, pentru sănătatea noastră. Dar, cum ajungem la această armonie, luând în calcul modul alert în care se trăiește astăzi, în care cu greu ne mai găsim timp să respirăm?

-A treia linie tematică reprezintă aplecarea mea către esența suferințelor umane. Starea de sănătate este starea de armonie între corp-minte-suflet-spirit. Starea de boală este dizarmonia dintre aceste corpuri cu niveluri vibraționale diferite. Înțelegând că suntem suflete întrupate trebuie să realizăm că principala noastră preocupare zilnică trebuie să fie înălțarea vibrației sufletului și a conștiinței. Cât timp suntem focusați pe acest lucru, vom înțelege că majoritatea bolilor trupești se datorează tulburărilor sufletului (generate de frică, ură, gelozie, invidie etc.).

– Știți, puterea exemplului este foarte importantă. Dumneavoastră, care pledați pentru starea de împăcare cu viața, cu noi înșine și chiar cu moartea, reușiți să și practicați ceea ce atât de frumos povestiți, ne învățați? Cum?

-Într-adevăr eu de mult timp sunt împăcat cu toţi și toate și-mi doresc doar să fiu cât mai util celor din jurul meu.

– Și, pentru că familia este generatorul principal al stării noastre de bine, spuneți, vă rog, ceva despre familia dumneavoastră. Știu că aveți doi copii, medici și ei.

-M-am căsătorit în urmă cu aproape 40 de ani cu Farmacista Mariana Lucia care mi-a fost alături și în cercetările mele din Facultate și lucrăm împreună și în prezent, în aceeaşi incintă și având aceleași scopuri.

Fiica noastră, Cristina Felicia, este medic specialist laborator. Este mâna mea dreaptă la Spitalul AS Medica și împreună suntem o echipă extraordinară.

Fiul nostru, Sebastian Octavian, medic specialist chirurgie orală și implantologie lucrează într-un mare spital din Germania, alături de soția lui Simona, medic anestezist și ne-au dăruit un nepoțel de 3 ani, Cristian Damian.

– Sunteți un medic dedicat pacienților săi, iar complexul medical AS Medica Bucov, al cărui „părinte” sunteți, vă ocupă mare parte din viață. Frumoasa și amabila dumneavoastră asistentă Cristina Dumitru v-a „pârât” că nu prea știți ce-i acela concediu. Așa este? De unde vă luați energia, dacă odihna, reîncărcarea bateriilor nu prea există?

-Încă din anii de liceu am acordat un timp foarte redus somnului și relaxării. Sunt la fel de performant în toate zilele săptămânii (inclusiv duminica), nesimțind nevoia de reîncărcare a bateriilor prin relaxare sau concediu de odihnă deoarece energia îmi revine de la pacienții mei vindecați și de la scrierile sau cercetările mele. Împreună cu echipa, avem un procent foarte mare de reușite, permanent având în vedere armonizarea ființei umane corp-minte-suflet-spirit.

– Spuneați, vă citez, „trăim și murim cu fiecare pacient”.

-Desigur, trăim și momente nefericte alături de pacienții cu boli necunoscute și incurabile pentru care nu putem face cât ne-am dori, iar acest lucru ne afectează profund și ne descarcă energetic de fiecare dată.

– Domnule doctor, m-a impresionat un exemplu medical pe care ni l-ați relatat mie și soțului meu. Vorbeați de faptul că un pacient suferind de artrită, care și-a pierdut un picior în urma bolii, resimte și doi ani durerea atroce a membrului lipsă. Cum este posibil?

-Mintea noastră percepe suferința din corpul material, iar pragul percepției este extrem de diferit de la un om la celălalt. Putem percepe dureri atroce ale unui membru care a fost amputat pentru o perioadă lungă de timp, iar la polul opus stau fachirii care prin puterea minţii nu percep durerea în condiția unor traume majore pe care și le produc corpului.

– Cum să privim spre ziua de mâine, domnule doctor? Omul Alin Scarlat cum privește? Ați realizat un mare spital privat din România cu forțele, priceperea și elanul unui singur om. Credeți, ne-ați spus, în reîncarnare sau mai degrabă în reânsuflețire. Veți conduce și din neant acest colos care tinde să devină o bijuterie a sistemului medical urgisit din țara noastră?

-Permanent mi-am propus țeluri înalte și prin perseverență majoritatea mi-au reușit, având alături de mine familia și foarte mulți prieteni. În proiectul AS Medica am pornit de la un proiect mic – un centru medical de performanță și când am acceptat ideea că „banii se găsesc la bancă”, proiectul a devenit unul major. Pentru realizarea lui, am fost consiliat și ajutat de foarte mulți oameni cu suflet mare care au înțeles importanța și necesitatea acestui demers, ceea ce a dus la realizarea într-un timp record a acestui vis. Mi-am propus să iau toate măsurile necesare ca acest așezământ de sănătate să dăinuie în timp și fără prezența mea fizică.

– Într-un timp record ca scurtime, câțiva ani doar, Clinica AS MEDICA din cvasinecunoscutul Bucov, are clienți din străinătate și din toata țara, vreo 60 de angajați și colaboratori și un singur medic căutat cu încăpățânare – Dumneavoastră. Poetul Lucian Avramescu face, de douăzeci de ani la Sângeru, un Muzeu al Pietrei pe care l-a dăruit culturii române. Intrarea a fost și va rămâne liberă. Toți, cu toate că și-a pierdut vorbirea, dar compensează scriind zilnic, îl caută pe el. Acum construiește o biserică în livadă, închinată Maicii Domnului. El crede că PR-ul care funcționează la cote mari la AS MEDICA vine de la calitatea rară pe care o posedați de a dialoga și împărtăși oamenilor, cu însuflețire, un fel de filosofie a medicinei și vieții.

-Eu și întregul colectiv vedem în pacient un semen al nostru aflat în dificultate, pe care încercăm să îl ajutăm în primul rând făcându-l să înțeleagă suferința sa, cauza acestei suferințe și ce posibilități de tratament are. Odată înțelese aceste lucruri și suferința pacientului devine mai ușoară (scapă de frica necunoscutului), iar pentru noi „îngrijitorii de bolnavi”, vindecarea vine mai repede și mai complet. Desigur, avem și cazuri pe care nu le putem ajuta, de cele mai multe ori fiind vorba despre o comunicare imperfectă între medic și pacient.

-Nu puneți mare preț pe dosarul medical cu care vine pacientul, ci aveți propria maieutică și investigați personal. Cu degetul și cu sofisticate aparate. Noi am scris o carte, ”Grei ai medicinei românești”, volumul I. Vor mai fi două. Dar să ne întoarcem de unde am plecat. Ați plecat de la o clinică mică și ați ajuns la un colos. Cu ce mai planificați să îmbogățiți acest pom de Crăciun al științei de a trăi?

-Recent am transmis la tipografie noua carte scrisă tot împreună cu doamna Psiholog Monica Tohăneanu, intitulată „Comunicarea în Creație – Natura ne vorbește, Natura ne învață”. Aici demonstrăm că tot viul și neviul posedă o vibrație proprie, că totul este interconectat, că sunt diferite posibilități de comunicare, că există comunicare în cadrul fiecărui regn, că există comunicare între acestea, că noi oamenii ca parte integrantă a creației avem de învățat numai lucruri bune de la natură, că trebuie să respectăm regulile morale ale creației. Cartea va fi lansată în luna august, cu ocazia unui concert de muzică terapeutică și un moment poetic realizat în curtea spitalului, alături de pacienți și invitații noştri.

Interviu consemnat de Giorgiana Radu Avramescu

Parteneri