AM Press Logo
Muzeul Pietrei

Ioan-Aurel Pop: Ne gândim la o restructurare a Academiei Române, după modelul celor ce nu au trecut prin comunism

Academia Română analizează restructurarea prestigiosului for de consacrare, după modelele academiilor care nu au trecut prin regimul comunist.

“Ne gândim la o restructurare a Academiei Române – fiind o instituţie omenească – după modelele academiilor care nu au trecut prin regimul comunist. O restructurare pe clase sau departamente, după cum sunt ştiinţele fundamentale, după cum sunt ştiinţele tehnice, după cum sunt ştiinţele vieţii, după cum sunt disciplinele sociale şi umaniste şi artele”, a anunţat, joi, preşedintele Academiei, Ioan-Aurel Pop, în cuvântul adresat membrilor Adunării Generale a acestui for, dedicată împlinirii a 158 de ani de la înfiinţare.

Potrivit Agerpres, el a arătat că “funcţionarea Academiei Române pe 14 secţii, 13, 12 iniţial, e o moştenire a regimului comunist”.

“Am experimentat 35 de ani şi am constatat că funcţionarea şchioapătă foarte mult. Ştiţi fiecare dintre dumneavoastră. Dacă v-aş întreba care e ultima şedinţă ştiinţifică la care aţi participat pentru a afla stadiul la care se află disciplina dumneavoastră nu aţi şti să îmi spuneţi. Secţiile Academiei Române aveau lunar întâlniri de specialitate, în care se discutau problemele disciplinei, fiecare membru, câteodată fiecare cercetător din institutele subordonate secţiei venind cu acele noutăţi extraordinare care se discutau cu toţi colegii, 20, 15. Şi ca să reînviem viaţa academică, ar trebui să mergem după modelul academiilor care funcţionează foarte bine. Asta o să vedem împreună cu dumneavoastră”, a spus Pop.

Continuarea aici

Powered by VA Labs
© 1991- 2024 Agenția de Presă A.M. Press. Toate drepturile rezervate!