• Home
  • Știri
  • Iohannis a promulgat legea prin care pe 11 iunie se instituie Ziua Victoriei Revoluției de la 1848 și a Democrației Românești

Iohannis a promulgat legea prin care pe 11 iunie se instituie Ziua Victoriei Revoluției de la 1848 și a Democrației Românești

ziua victoriei

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea inițiată de fostul ministru al Culturii, Ionuț Vulpescu, prin care pe 11 iunie se instituie Ziua Victoriei Revoluției de la 1848 și a Democrației Românești.

„Președintele României a promulgat legea pe care am inițiat-o, prin care pe 11 iunie se instituie Ziua Victoriei Revoluției de la 1848 și a Democrației Românești, publicată în Monitorul Oficial ca Legea nr. 27 din 10 ianuarie 2023”, scrie Ionuț Vulpescu, pe pagina de facebook.

„În 1848, încurajată de un val revoluționar european, conștiința națională a poporului român se manifestă și astfel, pentru prima dată, Țara Românească va cunoaște democrația. Revoluția de la 1848 reprezintă un moment definitoriu în istoria poporului nostru, în care peste dorința de libertate s-a suprapus ideea de unitate națională. În acele zile ale lui 1848, visul Marii Uniri a căpătat o formă tangibilă.

Proclamația de la Islaz, semnată de domnitorul Gheorghe Bibescu la 11 iunie 1848, poate fi considerată prima Constituție democratică a țării și primul document prin care se recunoaște egalitatea drepturilor politice tuturor românilor, cât și minorităților de alte religii. O zi de extrem de importantă pentru istoria noastră și care totuși trecea neobservată și nu era marcată cum se cuvine, până acum.

Gheorghe Magheru, Nicolae Bălcescu, Costache Romanescu, Ion Heliade Rădulescu, Christian Tell, Tudor Vladimirescu, C.A. Rosetti, Maria Rosetti, Ana Ipătescu, Pavel Zăgănescu, Alecu Russo, Avram Iancu, Simion Bărnuțiu, Eftimie Murgu, Andrei Șaguna, Ion C. Brătianu, Alexandru Moruzi, Mihail Kogălniceau, Vasile Alecsandri, Alexandru Ioan Cuza sunt doar câțiva dintre cei care au reprezentat una dintre cele mai importante generații de oameni politici, militari sau intelectuali români, generația pașoptiștilor, care a construit fundația a ceea ce astăzi numim România. 11 ani mai târziu, unii dintre ei aveau să fie implicați și în evenimentul pe care îl sărbătorim pe 24 ianuarie, dubla alegere a lui Alexandru Ioan Cuza ca domn al Țării Românești și al Moldovei și unirea Principatelor Române”, precizează fostul ministru al Culturii.

„Marile momente din istoria noastră națională, precum Revoluția de la 1848, Unirea Principatelor Române, obținerea Independenței de stat, Marea Unire din 1918, Revoluția din decembrie 1989, aderarea la NATO și UE au toate în comun aceleași lucruri: un obiectiv național și o generație de politicieni care au lăsat în urmă interesele mărunte și s-au dedicat îndeplinirii obiectivului național.

Dacă astăzi pare că plutim în derivă este pentru că ne lipsește acest obiectiv național. Odată ce-l vom identifica, va apărea și generația de politicieni care să-l îndeplinească. Până atunci, este important să nu uităm momentele determinante pentru parcursul acestei națiuni, iar 11 iunie 1848 este unul dintre ele”, conchide Ionuț Vulpescu.

Parteneri