AM Press Logo
Muzeul Pietrei

Iohannis: Am adoptat noi planuri de apărare ale NATO, care oferă cel mai înalt nivel de securitate pentru Flancul Estic, la Marea Neagră, inclusiv pentru România

“România și-a îndeplinit și de data aceasta obiectivele stabilite pentru acest Summit NATO deosebit de important. Este rezultatul unei munci de echipă și mulțumesc tuturor celor implicați. Deciziile noastre de la acest Summit au demonstrat, fără echivoc, soliditatea legăturii transatlantice și unitatea Aliată. “, a spus Klaus Iohannis, la Vilnius.

În ceea ce privește postura NATO de descurajare și apărare, „în mod cert facem un pas decisiv în direcția consolidării securității Aliate: am adoptat noi planuri de apărare ale NATO, care oferă cel mai înalt nivel de securitate pentru Flancul Estic, la Marea Neagră, inclusiv pentru România. Astfel, pentru orice amenințare de securitate care ar putea afecta România, Alianța are un răspuns pe măsură pregătit” a transmis Iohannis de la Vilnius, potrivit stiri.tvr.ro.

„Ne-am asigurat că există cadrul pentru creșterea grupurilor de luptă, inclusiv a celui din România, la nivel de brigadă, prin forțe de întărire, dacă situația o va impune. Totodată, vom accelera procesele legate de pre-poziționarea de echipamente” a spus preşedintele.

Klaus Iohannis a mulțumit Aliaților prezenți în România pentru contribuțiile lor și a salutat anunțul Spaniei de a disloca militari în în ţara noastră.

“Deciziile luate la Summit necesită angajamente financiare pe măsură, astfel încât liderii aliați au stabilit nivelul de 2% din PIB pentru Apărare ca prag minim de la care pornim” a spus Iohannis.

La Vilnius s-a discutat şi despre noi posibilități de cooperare în cadrul NATO și în relație cu partenerii Alianței, pentru dezvoltarea de capabilități și a industriei de Apărare, demersuri care favorizează inclusiv revitalizarea industriei de Apărare din România.

„Trebuie să ne întărim și apărarea aeriană. De aceea, am decis să constituim în România, alături de Olanda și de alți parteneri internaționali, un hub regional de antrenament pentru piloții români de F-16, dar acest hub va fi accesibil și pentru piloții Aliați și pentru cei ucraineni. Este un rol important, pe care România și l-a asumat aici.

Mai mult, la Summit am anunțat și crearea, alături de Bulgaria, a unui Comandament regional dedicat forțelor speciale, care este deschis Aliaților și partenerilor noștri.

Mai mult aici

Powered by VA Labs
© 1991- 2024 Agenția de Presă A.M. Press. Toate drepturile rezervate!