• Home
  • Prima
  • Iohannis: Am propus partidelor semnarea unui acord național pentru consolidarea parcursului european al României

Iohannis: Am propus partidelor semnarea unui acord național pentru consolidarea parcursului european al României

iohannis cotroceni 6

Președintele Klaus Iohannis a susținut miercuri, la Palatul Cotroceni, o declarație de presă, după încheierea consultărilor cu partidele parlamenatare. Președintele a precizat că a propus partidelor să semneze un acord național pentru consolidarea parcursului european al României, adăugând că așteaptă în câteva zile un răspuns afirmativ la invitația sa.

Iată declarația de presă, potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale:

„S-a încheiat și numărarea voturilor de la referendum, și s-au încheiat și consultările cu partidele politice parlamentare.
Rezultatul numărării voturilor arată că la acest referendum s-au prezentat aproape 8 milioane de români, din care aproximativ 6 milioane și jumătate de voturi au fost clar „DA” la ambele întrebări. Un rezultat foarte, foarte bun, mult, mult peste așteptări. Or această prezență masivă la referendum și votul covârșitor dat pentru „DA” arată că românii nu au votat strict numai pentru aceste întrebări. Sigur, ele trebuie acum, aceste răspunsuri ferme, trebuie transformate în legislație.

Românii au votat, politicienii acum trebuie să implementeze rezultatul votului și este clar că rezultatele referendumului trebuie transformate în legislație. Adică trebuie creată legislația care efectiv interzice amnistia și grațierea pentru corupți, cum trebuie creată legislație pentru interzicerea ordonanțelor de urgență în domeniul justiției și a politicii penale, precum și extinderea dreptului de a contesta constituționalitatea unor ordonanțe de urgență.
Asta pare că este rezultatul referendumului. În realitate, acesta este rezultatul de bază, însă trebuie să mergem mai departe și să înțelegem bine importanța politică a acestui vot foarte clar din partea românilor.
Românii au votat clar și ferm împotriva abordării anti-europene promovate în campanie de PSD și ALDE, două partide care au fost sancționate drastic de electorat. Așadar, românii au arătat clar: România este o țară pro-europeană, românii sunt o națiune pro-europeană. Acest lucru este foarte important. Trebuie ținut de cont de acest lucru și politicienii trebuie să tragă concluzii.

Noi nu am ajuns întâmplător sau din greșeală în Uniunea Europeană. Noi, românii, am dorit să fim în Uniunea Europeană. Asta nu reduce cu nimic suveranitatea noastră. Dar și această decizie este una suverană. Noi vrem să facem parte din acest spațiu european, care se bazează pe principii și valori. Le-am acceptat. Vrem să fim aici. Vrem să avem un stat de drept, vrem să avem o justiție independentă. Vrem să avem legi bune în domeniul justiției. Nu degeaba referendumul s-a numit referendum pentru justiție.
În același mod, trebuie să înțelegem foarte clar că votul este un drept consacrat în Constituție. Așadar, tot politicienii sunt obligați să creeze condițiile pentru toți românii, ca să voteze. Trebuie să creeze efectiv, nu doar teoretic, posibilitatea unui vot. Or ceea ce s-a întâmplat în străinătatea se numește îngrădirea dreptului la vot și este inacceptabil așa ceva!
În concluzie, toate aceste chestiuni au fost discutate în cadrul consultărilor. I-am rugat pe cei care s-au prezentat la consultări să-și expună punctul de vedere în legătură cu toate aceste lucruri.
Am constatat că există o largă convergență. Majoritatea, marea majoritate a partidelor, sunt de acord că rezultatele acestui referendum trebuie implementate așa cum a votat poporul. Sunt de acord partidele că trebuie consolidat parcursul european al României.
În consecință, pentru a valorifica cum se cuvine acest vot și consultările, am decis să invit partidele politice parlamentare să semnăm un acord național pentru consolidarea parcursului european al României. Sau, dacă vreți altfel, un pact politic pentru România Europeană.
Așadar, „Acord Politic Național pentru consolidarea parcursului european al României”, care conține, în esență, următoarele chestiuni:
Sigur, transpunerea în legislație a interdicției privind amnistia și grațierea pentru infracțiuni de corupție.

Transpunerea în legislație a interdicției adoptării de către Guvern a ordonanțelor de urgență în domeniul infracțiunilor, pedepselor, al organizării judiciare corelată cu dreptul altor autorități constituționale de a sesiza direct Curtea Constituțională cu privire la ordonanțe, dar și transpunerea în legislație a măsurilor necesare asigurării integrității în funcțiile publice, revizuirea legilor justiției, inclusiv a ordonanțelor de urgență prin care au fost modificate, în deplin și strict acord cu avizele Comisiei de la Veneția, a Consiliilor Consultative ale Judecătorilor și Procurorilor Europeni, precum și a rapoartelor Comisiei Europene și GRECO.
Adoptarea modificărilor aduse Codului penal și Codului de procedură penală numai cu respectarea deplină a recomandărilor Comisiei de la Veneția și Comisiei Europene.

De asemenea, propun ca cei care vor semna pactul să se angajeze să transpună în legislație, în cel mai scurt timp, măsurile necesare asigurării – atât în țară, cât și în străinătate, subliniez – a exercitării depline și efective a dreptului de vot de către cetățenii români.
Acest proiect de acord național va fi trimis imediat partidelor parlamentare și va fi pus imediat la dispoziția publicului interesat, prin intermediul dumneavoastră, al jurnaliștilor.
Așadar, aștept în câteva zile un răspuns afirmativ la invitația mea de a semna acest acord național”.

AMPress

Parteneri