Iohannis, aplaudat și huiduit în Parlament, în ședința solemnă: ”Sunt condamnabile acțiunile PSD”

Şeful statului a fost întâmpinat de liberalii Alina Gorghiu şi Marilen Pirtea şi s-a întâlnit la intrarea în sala de plen cu preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, şi cu premierul Viorica Dăncilă, cu care s-a salutat.

Printre participanţii la şedinţă se numără foştii preşedinţi ai României Emil Constantinescu şi Traian Băsescu, Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, dar şi membri ai Guvernului, înalţi oficiali şi reprezentanţi ai corpului diplomatic.

Şedinţa solemnă este condusă de preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, şi a început cu intonarea Imnului Naţional.

Distribuie prietenilor

Parlamentul urmează să adopte, cu această ocazie, o declaraţie.

În timpul discursului său, șeful statului a fost huiduit și aplaudat în același timp de parlamentarii din putere și opoziție, după ce a criticat Partidul Social Democrat, despre care a spus că este ”un risc” pentru România.

Preşedintele a declarat că ‘asaltul fără precedent’ al majorităţii PSD la adresa statului de drept ‘riscă să fragileze’ statutul României în Alianţă şi în UE.

“Pentru ţara noastră nu a fost deloc uşoară revenirea la democraţie după epoca neagră a comunismului, (…) cu atât mai condamnabile sunt acţiunile actualei majorităţii PSD, care prin asaltul fără precedent în ultimii 30 de ani la adresa statului de drept riscă să fragileze statutul ţării noastre în Alianţa Nord-Atlantică şi în UE. Modificarea legilor în folosul unor persoane, demagogia, atacurile la adresa stabilităţii economice şi financiare a României, creşterea inflaţiei şi devalorizarea monedei naţionale, arbitrariul şi lipsa de profesionalism – acestea sunt adevăratele realităţi ale guvernării PSD, nu întărirea democraţiei, nu consolidarea justiţiei, nu responsabilitatea şi predictibilitatea în economie, nu infrastructură (…), nu acestea sunt politicile PSD. (…) Guvernarea PSD cu incapacitatea administrativă şi cu dilentantismul vulnerabilizează România”, a afirmat şeful statului.

Pro TV
Discursul președintelui Klaus Iohannis:

– Anul acesta se împlinesc și 70 de ani de la semnarea actului fondator al NATO.

– Pentru România nu a fost deloc ușoară revenirea la democrație după epoca neagră a comunismului și de aceea merită salutat efortul conjugat al tuturor forțelor politice, diplomației și armatei.

– Cu atât mai condamnabile sunt acțiunile majorității PSD, care prin asaltul fără precedent în ultimii 30 de ani la adresa statului de drept riscă să fragilizeze statutul României în NATO și UE
Modificarea legilor în folosul unor persoane, demagogia, atacurile la stabilitatea economică și financiară, creșterea inflației și devalorizarea leului, arbitrariul și lipsa de profesionalism, acestea sunt adevăratele realizări ale guvernării PSD. Nu întărirea democrației, nu responsabilitatea și predictibilitatea în economie, nu acestea sunt politicile PSD.

– PSD eșuează să se ridice la importanța acestui moment strategic. Lipsa de respect manifestată de PSD față de armată a culminat cu demersul de a contesta în justiție mandatul șefului statului major al apărării. Instanța de judecată a respins această acțiune nefondată a PSD, care a pus armata României într-o situație delicată, din rațiuni politicianiste.

– Ca președinte, am responsabilitatea de a veghea la buna funcționare a instituțiilor publice.

– Această guvernare eșuată reprezintă în sine un risc pentru țară.

Iohannis și Dăncilă, la ședința solemnă NATO
Aderarea României la NATO – Alianţa Nord-Atlantică – a constituit unul dintre cele mai importante obiective de politică externă de după 1989 ale statului român.

La împlinirea a 70 de ani de la înfiinţarea organizaţiei şi a 15 ani de la aderarea României la structurile acesteia, statul român este angrenat în marile dosare de acţiune ale NATO, fiind un partener solid şi totodată un membru activ în luarea deciziilor la nivelul structurilor Alianţei.

În prezent, în cadrul misiunilor NATO, sunt implicaţi 887 de militari români, dintre care 56 în misiunea KFOR din Kosovo, 690 în misiunea din Afganistan, un detaşament de apărare antiaeriană de 120 de militari în Polonia şi 21 de militari cu rol de stat major şi de legătură pe lângă structurile Alianţei.

Mai mult pe Știrile Pro TV.ro