• Home
  • Prima
  • Iohannis, către PSD: „Încetați cu aceste jocuri cinice. În România, politica nu se mai poate face așa

Iohannis, către PSD: „Încetați cu aceste jocuri cinice. În România, politica nu se mai poate face așa

Președintele Klaus Iohannis a susținut miercuri, la Palatul Cotroceni, o conferință de presă, în debutul căreia a făcut, din nou, apel la responsabilitatea cetăţenilor.

Totodată, Klaus Iohannis a comentat eşecul moţiunii de cenzură, „situație care a frizat ridicolul în Parlamentul României”, întrebându-se cui a folosit „această discuție politicianistă a PSD-ului”.

Președintele solicită PSD-ului să înceteze cu „jocurile cinice care nu fac decât să provoace neîncredere și să pună astfel în pericol combaterea eficientă a epidemiei de COVID-19”.

Redăm declarația președintelui:

„ (…) În contextul unor noi măsuri de relaxare adoptate de la 1 septembrie, precum reluarea activităților culturale și redeschiderea restaurantelor, dar și apropiata începere a anului școlar, fac un nou apel: dragi români, continuați să fiți responsabili!
Virusul, în absența încă a unui vaccin, are o singură barieră: grija fiecăruia pentru propria persoană și pentru cei din jur. Protejați-vă, așa cum deja știm cu toții: mască, distanță, igiena mâinilor. Este deja evident că acestea sunt singurele arme pe care le avem în confruntarea cu acest virus.
Guvernul, autoritățile statului au luat și continuă să ia măsurile necesare. Sigur, nu este totul perfect și pot fi recunoscute și corectate acele erori, însă fiecare dintre noi duce singur propria luptă cu pericolul infectării.
În toate țările lumii, sistemele de sănătate au fost supuse unei presiuni extreme și România nu a făcut o excepție.
Mulțumesc încă o dată cadrelor medicale pentru devotamentul și profesionalismul lor, dar, așa cum știm cu toții, lupta nu s-a încheiat. De aceea fac apel la personalul medical, la managerii de spitale, la Direcțiile de Sănătate Publică să continue munca începută, să se organizeze și să mențină dotarea spitalelor la un nivel ridicat, pentru a avea la dispoziție tot ceea ce este nevoie pentru îngrijirea persoanelor bolnave.
Acestea sunt problemele reale ale României, iar autoritățile fac tot posibilul pentru a găsi rezolvările. Sunt însă unii care, în loc să fie parte a acestui imens efort de construcție, încearcă doar să saboteze și să pună piedici. Mă refer, desigur, la Partidul Social Democrat.

Am asistat luni la o situație care a frizat ridicolul în Parlamentul României. Timp de mai multe zeci de minute, s-a așteptat întrunirea cvorumului necesar pentru dezbaterea și votarea acelei moțiuni de cenzură neavenite. Cu alte cuvinte, chiar cei care au inițiat acest demers nu au fost în stare să asigure prezența în sală a propriilor parlamentari.
Am spus de la început că este cinică și iresponsabilă depunerea unei moțiuni de cenzură într-un moment în care toate eforturile trebuie canalizate pentru combaterea pandemiei și cu puține luni înaintea alegerilor parlamentare la termen.

Acum, după eșecul previzibil și lamentabil de luni, mă întreb cui i-a folosit toată această discuție politicianistă a PSD-ului, care pur și simplu nu-și poate stăpâni setea de putere. Ce soluții pot aștepta românii de la un partid atât de lipsit de seriozitate, care acționează politic nu pentru cetățeni, ci doar pentru propriii membri?
Eu mulțumesc tuturor formațiunilor parlamentare care au înțeles gravitatea momentului pe care îl traversează țara noastră și nu s-au alăturat unor interese strict electorale.

Sper ca pesediștii să ia foarte în serios această lecție și să înțeleagă că, în România, politica nu se mai poate face așa cum continuă ei să o facă de ani de zile, urmărind doar mizele mărunte de partid.
Unii lideri ai PSD continuă să inducă ideea unei noi moțiuni de cenzură, care să fie depusă în următoarea perioadă.
Încetați cu aceste jocuri cinice care nu fac decât să provoace neîncredere și să pună astfel în pericol combaterea eficientă a epidemiei de COVID-19!

Criza sanitară pe care o traversăm a generat reacții în lanț, care ne-au arătat mai clar decât oricând eșecul instituțional al acestui mod de a face politică, specific ultimilor 30 de ani și care a fost patentat de PSD. Acum s-a putut vedea diferența dintre oamenii politici dispuși să își asume cu responsabilitate gestionarea unui moment extrem de dificil și politicienii fără soluții, care alimentează știri false și suspiciuni, făcând astfel foarte mult rău propriilor cetățeni.

România trebuie să intre într-o etapă de dezvoltare accentuată și să lase în urmă practicile nefaste ale trecutului”.

Giorgiana Radu, AMPress

Parteneri