• Home
  • Știri
  • Iohannis, despre aderarea României la Schengen: Nu ne putem asuma vreo dată. Este o negociere foarte complicată

Iohannis, despre aderarea României la Schengen: Nu ne putem asuma vreo dată. Este o negociere foarte complicată

klaus iohannis

Nu există nici „o asumare concretă” pentru o dată certă de aderare a României la spațiul Schengen, pentru că negocierile sunt „foarte complicate”, a declarat președintele Klaus Iohannis într-o conferință de presă comună cu președintele Consiliului European, Charles Michel.

„Pentru noi, în continuare, aderarea la Schengen e un obiectiv național și rămânem foarte implicați. Este un proces complicat de negociere fiindcă, în mod paradoxal, noi nu trebuie să dovedim că suntem pregătiți, toată lumea a acceptat că România este pregătită, îndeplinește absolut toate condițiile. Avem însă o opoziție din partea Austriei care nu este legată de România, este legată de migrație, de felul în care în Europa este tratat spațiul Schengen și frontierele Shengen. Asta face întreaga negociere foarte complicată, fiindcă noi nu trebuie să dovedim nimic, toată lumea a înțeles că suntem pregătiți, însă avem o situație generată de migrație la nivel mondial și european unde noi putem să intervenim, cât se poate. Noi putem să gestionăm migrația care ar veni prin zona noastră și o facem foarte bine. De aceea am negociat cu Comisia Europeană un proiect pilot la granița dintre România și Serbia pentru a arăta cum se poate administra eficient acest proces și, astăzi, președintele Charles Michel va vizita o unitate a Inspectoratului poliției de frontieră pentru a vedea cât de bine suntem pregătiți tehnic. În aceste condiții, continuă toate negocierile, am reușit să organizăm un întreg summit dedicat chestiunii migrației.
Nu există nicio asumare concretă a vreunei date din iunie sau din octombrie, însă ambiția mea e să finalizăm acest proces în cursul acestui an, cu succes pentru România, în varianta cea mai bună și pentru Bulgaria. Nouă ne convine cel mai mult să intrăm împreună în spațiul Schengen.
Este o problemă a UE să rezolvăm această chestiune. Schengen e o emblemă a UE. Faptul că pe 8 decembrie nu s-a reușit un vot e o palmă dată Uniunii Europene și aspirațiilor de liberă mișcare a cetățenilor europeni. Această problemă trebuie rezolvată cu cât mai repede, cu atât mai bine dacă vrem ca cetățenii noștri să creadă în continuare că UE e un spațiu nu doar al pieței unice, ci și al libertății de mișcare,” a precizat Iohannis, potrivit digi24.ro.

Despre creșterea euroscepticismului, pre;edintele Klaus Iohannis a declarat că este îngrijorat.

Parteneri