• Home
  • Știri
  • Iohannis despre discursul lui Viktor Orban: E nevoie de clarificări publice din partea UDMR

Iohannis despre discursul lui Viktor Orban: E nevoie de clarificări publice din partea UDMR

iohannis invictus

Președintele Klaus Iohannis a criticat vineri discursul lui Viktor Orban de la Băile Tușnad și a cerut UDMR să dea clarificări publice. Iohannis a spus, într-o conferință de presă comună cu Maia Sandu, că declarațiile lui Viktor Orban despre amestecul raselor este ”o eroare majoră, inadmisibilă”. În ce privește discursul antieuropean al lui Viktor Orban, președintele Iohannis l-a catalogat drept ”regretabil”.

Șeful statului a reacționat la declarațiile rasiste făcute de premierul ungar, într-o vizită la Băile Tușnad. El a pus presiune pe liderii UDMR să explice public dacă sunt de acord cu declarațiile lui Viktor Orban și a subliniat că aceștia ”l-au aplaudat” pe premierul Ungariei la Băile Tușnad.

”Este nevoie de clarificări publice din partea UDMR, fiindcă la acel eveniment a fost prezentă o parte semnificativă din conducerea și miniștrii UDMR. Ei vor trebui să explice dacă au fost de acord cu conținutul acelui discurs pe care l-au aplaudat, ceea ce ar fi extrem de complicat, sau dacă nu au înțeles despre ce se vorbește și au aplaudat generic personajul.

În principiu este greșit, o eroare majoră și este inamisibil ca un înalt demnitar european să vină pe scena publică cu un discurs construit pe teoria raselor, care a dus la cea mai teribilăp catastrofă a sec XX. Este o teorie de cea mai tristă amintire posibilă și nu poate fi acceptat ca un demnitar european să vină cu această teorie pentru a-și motiva demersurile politice.

E la fel de regratabil că un dmenitar european vine pe scena publică cu un discurs cu tentă antieuropeană. Sunt valabile indiferent unde s-ar afla această scenă. Faptul că s-a aflat înm Transilvani e o problemă pentru noi și reacțiile spațiului public au arătat că e o problemă pentru noi.

E adevărat că între timp premierul Orban a încercat la Viena să retragă într-unf el afirmațiile sau să le reinterpreteze, e un semn că și-a dat sema că așa ceva nu merge în UE. Nu e rolul meu să dau lecții de politică sau oratorie, dar nu pot să nu mă disociez clar de ideile vehiculate acolo.

Este nevoie de clarificări publice din partea UDMR, fiindcă la acel eveniment a fost prezentă o parte semnificativă din conducerea și miniștrii UDMR. Ei vor trebui să explice dacă au fost de acord cu conținutul acelui discurs pe care l-au aplaudat, ceea ce ar fi extrem de complicat, sau dacă nu au înțeles despre ce se vorbește și au aplaudat generic personaju. Oricare ar fi explicația, ea treubie să existe și trebuie să existe o discuție clarificatoare în coaliție”, a spus președintele Iohannis, potrivit stiri.tvr.ro.

Parteneri