AM Press Logo
Muzeul Pietrei

Iohannis: Drepturile omului și demnitatea umană, elemente-cheie pentru un angajament real și de substanță al cetățenilor la construcția unor societăți caracterizate de libertate, democrație, solidaritate

Drepturile omului și demnitatea umană reprezintă elemente-cheie pentru un angajament real și de substanță al cetățenilor la construcția unor societăți caracterizate de libertate, democrație, solidaritate, capabile să reziste în fața resuscitării naționalismelor revizionist, a spus președintele Klaus Iohannis, duminică, cu prilejul primirii Premiului Franz Werfel pentru Drepturile Omului pentru anul 2023, în cadrul unei ceremonii desfăşurate la la Biserica Sf. Paul din Frankfurt pe Main.

Redăm textul alocuțiunii:

„Este un fapt deosebit pentru mine, să mă aflu în Biserica Sfântul Paul (Paulskirche), locul în care membrii primului Parlament german s-au reunit, la 18 mai 1848, pentru a adopta Constituția care a garantat drepturile fundamentale și care a pus bazele formării statului național german.

Momentul de acum 175 de ani continuă să ne ofere încredere în supremația libertății, demnității umane și a universalității drepturilor omului.

Acesta este și spiritul care stă la baza acordării Premiului Franz Werfel.

Drepturile omului și demnitatea umană reprezintă elemente-cheie pentru un angajament real și de substanță al cetățenilor la construcția unor societăți caracterizate de libertate, democrație, solidaritate, capabile să reziste în fața resuscitării naționalismelor revizioniste.

Sunt deosebit de onorat să primesc astăzi, în această clădire-simbol a democrației germane, Premiul Franz Werfel pentru drepturile omului.

Vă mulțumesc pentru acest semn de recunoaștere și apreciere! Vă mulţumesc foarte mult pentru frumoasele cuvinte ale tuturor vorbitorilor la adresa mea şi a ţării mele!

Acest premiu are o semnificație aparte pentru mine și pentru poporul român, care a construit de-a lungul timpului un model admirabil de conviețuire, în spiritul valorilor europene trăite și împărtășite, între cetățenii care aparțin majorității și cetățenii care aparțin minorităților. Mai recent, concetățenii mei au demonstrat empatie și disponibilitate de ajutor față de cei alungați din casele lor de războiul declanșat de Federația Rusă împotriva Ucrainei.

În anul 2017, la Berlin, când comemoram victimele refugiului și expulzării, spuneam în discursul meu că aș dori ca istoria să nu se repete.

Niciunul dintre noi, cei prezenți astăzi aici, nu am fi crezut că în secolul XXI, în Europa, vom fi martori la o asemenea tragedie, precum cea declanșată la 24 februarie 2022, când Federația Rusă a lansat războiul brutal de agresiune împotriva Ucrainei.

Rusia a comis sistematic încălcări masive și grave ale drepturilor omului și crime de război, care trebuie să fie pedepsite.

Asistăm, din păcate, la unul dintre cele mai terifiante aspecte ale războiului: strămutarea forțată a mii de copii ucraineni în Rusia.

Trebuie stopate practicile de transfer forțat ilegal și deportare pe care le desfășoară în prezent Federația Rusă împotriva populației ucrainene, inclusiv practicile sale de îndepărtare a copiilor din familiile și casele lor.

România și românii au fost alături de Ucraina și de poporul ucrainean de la începutul agresiunii ruse. Așa cum am făcut din prima zi a războiului, vom continua să oferim sprijin consistent și multidimensional vecinilor noștri ucraineni greu încercați de acest război nedrept.

Acționăm pe mai multe planuri: politic, diplomatic, umanitar, economic, financiar, sectorial, dar și prin folosirea instrumentelor dreptului internațional. Susținem tragerea la răspundere a reprezentanților puterii ocupante care au comis crime internaționale în teritoriile invadate.

Am mobilizat resurse instituționale și financiare semnificative pentru a oferi sprijin celor, intre timp, peste 4,3 milioane de refugiați ucraineni care au trecut frontierele ţării noastre. În prezent, avem aproape 100.000 de cetățeni ucraineni care au ales să rămână în România, inclusiv mai bine de 22.000 de copii.

România a fost și este şi rămâne un vecin primitor pentru refugiații ucraineni, punând la dispoziție resurse și servicii special destinate acestora: cazare, acces gratuit la asistență medicală, la educație, la piața muncii și la transportul public”.

Continuarea aici

Powered by VA Labs
© 1991- 2024 Agenția de Presă A.M. Press. Toate drepturile rezervate!