Iohannis: Este inadmisibil ca în 2020 să avem discuții despre fraudarea votului

Președintele Klaus Iohannis a susținut miercuri seară, la Palatul Cotroceni, o conferință de presă, după ce a discutat cu premierul Ludovic Orban și cu ministrul Justiției, Cătălin Predoiu.

Șeful statului consideră că este „inadmisibil ca în 2020 să avem încă discuții aprinse despre fraudarea votului, iar dacă se constată că PSD-iștii au încercat să fraudeze rezultatele votului, este clar că electoratul va sancționa drastic acest comportament, iar autoritățile trebuie să verifice la sânge și cât se poate de rapid cine și cum și din ce partid a reușit sau nu a reușit să fraudeze rezultatul acestor alegeri”.

„În ultimii ani, în România s-a vorbit mult despre justiție. Intervențiile legislative intempestive și brutale ale PSD din 2017-2019 au fost extrem de criticate. Modificările aduse de PSD, făcute fără consultare, cu ignorarea completă a partenerilor de dialog fie nu au avut o justificare reală, fie nu au reușit să ofere garanții suficiente pentru a înlătura orice risc de influență politică. Efectul acestor amputări legislative s-a concretizat într-un asalt PSD-ist asupra justiției. (…)

Distribuie prietenilor

România are multe restanțe, printre care și recomandările MCV, GRECO sau ale Comisiei de la Veneția, care trebuie implementate cât mai curând, dar care trebuie să se reflecte în soluții legislative votate de actuala majoritate. Această contra-reformă din ultimii ani nu doar a bulversat ale sistemului de justiție, dar a afectat principiile de bază ale funcționării sale. Reintroducerea concursului pentru promovarea la ÎCCJ, asigurarea independenței procurorului, reinstituirea unui echilibru instituțional în numirea și revocarea în aceste funcții, ca și desființarea SIIJ, iată câteva dintre cele mai importante aspecte care trebuie clarificate. (…)

O justiție corectă și egalitatea în fața legii sunt pilonii esențiali ai unei democrații autentice. Românii au dovedit că sunt în mod autentic atașați de valorile democratice și ale statului de drept, care trebuie să se reflecte și în viața statului. Întâlnirea de astăzi îmi reconfirmă hotărârea guvernului de a face tot ce ține de el, chiar și în aceste condiții, pentru ca sistemul de justiție să funcționeze optim. (…)

Rezultatele alegerilor locale au arătat că cetățenii își doresc administrații eficiente, care să servească interesul public. Este inadmisibil ca în 2020 să avem încă discuții aprinse despre fraudarea votului. E inadmisibil ca practici toxice folosite în trecut continuă să fie folosite de politicieni retrograzi care nu înțeleg că minciuna și dezinformarea nu mai sunt tolerate de români”, a spus președintele.

În ceea ce privește recordul negativ al cazurilor de Covid – 19, înregistrat miercuri, Klaus Iohannis a afirmat: „Opinia aproape unanimă a specialiștilor e că în Europa un al doilea val al pandemiei este imminent. Deja cele mai multe țări înregistrează zilnic cifre mai mult decât îngrijorătoare. Din păcate situația la noi nu este bună. Este imperativ să facem toate eforturile pentru a inversa acest trend ascendent și a menține epidemia sub control. Acest virus nu va dispărea prea curând. Prioritar este ca sistemul sanitar să nu fie copleșit de un număr semnificativ de bolnavi de COVID-19. Respectați cu rigoare regulile, fiți prudenți, evitați aglomerațiile și deplasările inutile”.

Întrebat de câte ori s-a testat pentru coronavirus, președintele a spus că nu s-a testat.

„Nu m-am testat pentru că nu am fost în contact cu nicio persoană bolnavă. Testările se fac atunci când există o bănuială că există o posibilă contaminare. Evit total participarea la evenimente aglomerate”, a spus Iohannis.