• Home
  • Prima
  • Iohannis: În acest an, MApN va trebui să se concentreze pe consolidarea profilului strategic în cadrul NATO şi UE

Iohannis: În acest an, MApN va trebui să se concentreze pe consolidarea profilului strategic în cadrul NATO şi UE

iohannis bilant 1

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, că în 2020 Ministerul Apărării Naţionale va trebui să se concentreze pe consolidarea profilului strategic al României în cadrul NATO şi UE, accelerarea procesului de dezvoltare a capacităţii operaţionale a Armatei, precum şi pe iniţierea şi derularea programelor de înzestrare.

„În acest an, Ministerul Apărării Naţionale va trebui să îşi focalizeze eforturile pe atingerea unor obiective concrete: consolidarea profilului strategic în cadrul NATO şi UE, accelerarea procesului de dezvoltare a capacităţii operaţionale a Armatei, precum şi iniţierea şi derularea programelor de înzestrare, în vederea asigurării de noi capabilităţi necesare structurii de forţe. Toate acestea, în condiţiile continuării participării cu efective militare la operaţiile din teatrele din afara teritoriului naţional al României”, a spus şeful statului, la prezentarea bilanţului MApN pe anul 2019, potrivit Agerpres.

Preşedintele Klaus Iohannis a amintit că în urma acordului politic din anul 2015 România alocă 2% din PIB pentru Apărare.

„Creşterea alocărilor bugetare presupune acordarea unei atenţii sporite modului în care sunt cheltuiţi aceşti bani, modului în care se lansează programele strategice de înzestrare pentru armată, în concordanţă cu priorităţile reale ale Apărării şi modului în care Ministerul Apărării derulează contractele cu ritmicitate şi urmărind încadrarea în termenele stabilite. Această finanţare trebuie să asigure şi o mai bună instruire pentru toate structurile armatei, o adecvare a exerciţiilor planificate la realităţile conflictelor contemporane şi o implicare corespunzătoare a aliaţilor şi a partenerilor noştri în aceste exerciţii, desfăşurate într-un mediu întrunit, complex şi dinamic. În plus, din aceste sume alocate domeniului Apărării, este necesar să fie asigurată şi îmbunătăţirea condiţiilor de muncă şi viaţă ale militarilor, pentru că ei reprezintă resursa cea mai de preţ a Armatei României, precum şi a noastră, a tuturor celor care purtăm responsabilitatea apărării ţării”, a afirmat Iohannis.

Şeful statului a reiterat că apartenenţa la NATO şi la Uniunea Europeană şi Parteneriatul strategic cu SUA rămân triada conceptuală strategică a politicii externe şi de securitate a României.

Parteneri