AM Press Logo
Muzeul Pietrei

Iohannis, în Parlamentul European: „Țara mea e probabil unul din cele mai bune exemple ale puterii transformatoare a UE”

Preşedintele Klaus Iohannis a vorbit miercuri în plenul Parlamentului European, reunit în sesiune la Strasbourg, în cadrul dezbaterii „This is Europe”. Şeful statului a fost invitat de preşedintele Parlamentului European, Roberta Metsola, să participe la această dezbatere.

Principalele declarații ale președintelui Iohannis, în plenul Parlamentului European:

Țara mea e probabil unul din cele mai bune exemple ale puterii transformatoare a Uniunii Europene

UE înseamnă un spațiu al siguranței, prosperității și diversității. Eliminarea în martie a controalelor la frontierele aeriene și maritime trebuie urmaă de eliminarea controalelor la frontierele terestre.

Asistăm la o criză a valorilor și a încrederii publice în instituțiile noastre. Unitatea noastră a fost pusă la încercare de multe ori. Noi, ca Uniune, facem pași fără precedent, consolidându-ne rezilineța internă. Trebuie să fim alături de Ucraina și de poporul său.

Apărarea suveranității și a regulilor internaționale nu poate obosi. Euroscepticismul este în creștere. Adepții săi pun probleme care uneori sunt corecte, dar soluțiile lor sunt greșite. Cum putem rămâne atractivi ca Uniune? Răspunsul e limpede: extinderea UE.

Acest Parlament a sprijinit cu tărie acest obiectiv. UE trebuie să-și asume un rol de lider global pentru păstratrea valorilor noastre. Provocările cu care ne confruntăm sunt globale. Iată de ce avem nevoie să intensificăm extinderea noastră globală Africa, Asia-Pacific.

Trebuie să simplificăm mecanismele decizionale. Votul prin majoritate calificată în anumite chestiuni poate fi introdus fără modificarea tratatelor. Suntem mai puternici acum decât acum 5 ani.

Este răspunderea noastră comună să facem ce e mai bine pentru cetățenii noștri. Generațiile viitoare sunt cu ochii pe noi. Acum 5 ani am adoptat declarația de la Sibiu. Cele 10 angajamente luate atunci rămân valabile. Eu rămân loial acestor valori și principii.

Continuarea pe digi24.ro

Powered by VA Labs
© 1991- 2024 Agenția de Presă A.M. Press. Toate drepturile rezervate!