Iohannis: “Noi pendulăm între ceva ars şi o prăjitură foarte bună”

Președintele Klaus Iohannis a fost prezent, sâmbătă, la un eveniment dedicat contribuţiei româneşti la dezvoltarea ştiinţei şi tehnicii în Anul Centar, care a avut loc la Ambasada României din Paris.

Cu acest prilej, şeful statului a spus, printre altele, că, în ultimul secol, România a trecut prin perioade foarte bune, dar şi prin dictaturi cu rezultate groaznice, comparând acest traseu cu pendularea între ceva ars şi o prăjitură foarte bună.

“Avem tot ce ne trebuie. Avem oameni educaţi, avem posibilităţi, avem dorinţa societăţii. Ceea ce probabil mai trebuie studiat este cum le aducem pe toate împreună, care este unificatorul, care este catalizatorul. E ca şi cum ne-am pregăti să facem o prăjitură foarte bună şi avem pe masă toate ingredientele: făină, zahăr, nuci, unt, ce vreţi. Şi ne uităm la ele şi cineva întreabă: aveţi tot ce vă trebuie ? Da. Dar de acolo urmează pasul cel mai important de a pune toate ingredientele laolaltă în aşa fel încât să iasă o prăjitură foarte bună, şi nu ceva ars, care este mai degrabă jenant. (…) “Noi pendulăm între ceva ars şi o prăjitură foarte bună. Asta este evoluţia României în ultimul secol. Am trecut prin perioade deosebit de bune pentru România şi evident Marea Unire este primul eveniment extrem de pozitiv din această serie. Pe urmă ne-am pierdut un pic, am trecut prin dictaturi dintre cele mai grele cu rezultate groaznice, am revenit cu un eveniment foarte pozitiv în decembrie 89 şi de atunci căutăm calea care de toate generaţiile a fost definită ca şi o cale europeană şi euroatlantică”, a spus Iohannis, potrivit ziarulprahova.ro.