• Home
  • Știri
  • Iohannis: „Nu este nicio surpriză, îl desemnez pentru poziția de prim-ministru al României pe Marcel Ciolacu

Iohannis: „Nu este nicio surpriză, îl desemnez pentru poziția de prim-ministru al României pe Marcel Ciolacu

iohannis si ciolacu

După consultările cu partidele parlamentare care au avut loc la Cotroceni, președintele Klaus Iohannis l-a nominalizat, marți, pe Marcel Ciolacu, să formeze un nou guvern, după demisia lui Nicolae Ciucă din funcția de prim-ministru.

„Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a semnat marți, 13 iunie 2023, decretul privind desemnarea domnului Ion-Marcel Ciolacu în calitate de candidat la funcția de Prim-ministru, pentru a cere votul de încredere al Parlamentului asupra programului și listei noului Guvern, potrivit art. 103 alin. (2) din Constituția României, republicată”, arată un comunicat al Administrației Prezidențiale.

Redăm declarația președintelui României:

„S-au terminat consultările și voi anunța în câteva momente decizia mea, însă cred că e potrivit să fac câteva remarci scurte.

Coaliția de guvernare a decis acum un an și jumătate, la constituire, să funcționeze pe un model nou pentru România, cu o schimbare a premierilor la jumătatea perioadei de guvernare. Acest model până acum a funcționat foarte bine și sunt încredințat că va funcționa și în continuare. Am avut în prima parte ca Prim-ministru pe domnul Nicolae Ciucă, care a condus un guvern format din miniștri desemnați de partidele care sunt în coaliție, care au fost în coaliție. România, în această perioadă, a trecut prin mai multe crize și, datorită felului în care Coaliția, Guvernul condus de domnul Ciucă au lucrat, România a trecut cu bine de criza energetică, de inflație, avem creștere economică și toate acestea sunt rezultatul unei munci intense. Nimic din aceste rezultate nu a venit de la sine.

Faptul că astăzi ne găsim aici ca să formalizăm rotația premierilor arată un nou nivel de implicare și seriozitate la nivelul coaliției de guvernare.

Românilor li s-a promis stabilitate și au primit stabilitate. Românilor li s-a promis o guvernare care rezolvă marile crize care s-au arătat deja la orizont atunci și au fost rezolvate.

În aceste condiții, după consultările pe care le-am avut astăzi, cred că nu este nicio surpriză, dar acum desemnez pentru poziția de Prim-ministru al României pe domnul Marcel Ciolacu, pe care îl invit să formeze un guvern al Coaliției și să continue munca dedicată, serioasă, eficientă și eficace a Coaliției cu acest guvern care se va forma probabil în scurt timp.

Domnule Prim-ministru desemnat, vă doresc mult succes în negocierile pentru formarea Guvernului și vă aștept pentru depunerea jurământului”.

Parteneri